12.4 C
Koprivnica
Četvrtak, 18. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
erasmus+

Gimnazija Fran Galović u sklopu projekta CEMLO ugostila škole partnere iz Italije i Litve
G

Glavna tema mobilnosti bile su legende.

Ne propustite

U okviru aktivnosti Erasmus+ projekta CEMLO (Connect – enjoy mountains learning outdoors) Gimnazija Fran Galović provodi aktivnosti sa svojim partnerima – školama iz Italije, Litve, Slovenije i Turske.

Tako je, kao domaćin mobilnosti koja se održala u razdoblju 25. do 29. listopada, ugostila škole iz Litve (malog gradića blizu Vilniusa) i Italije (Lipari – vulkanski otoci nedaleko Sicilije). Škole iz Slovenije i Turske zbog COVID okolnosti nisu mogle prisustvovati.

Glavna tema mobilnosti bile su legende koje su priredili kao školsku izložbu i u digitalnome formatu.

– Kako su aktivnosti tematski vezane uz gorsko-planinska područja te učenje u prirodi, CEMLO tim naše škole osmislio je radionice i aktivnosti na području Bilogore, Kalnika i najsjajnijeg prirodnog bisera Republike Hrvatske, Plitvičkih jezera – kazuju iz koprivničke gimnazije.

U pripremi i provedbi sudjelovalo je tridesetak učenika i nastavnika škole koji su boraveći u prirodi interdisciplinarnim pristupom upoznali goste s gorsko-planinskim područjem ovoga kraja.

Razmijenili su međusobno informacije o svojim gradovima i školama te prezentirali lokalne legende i specifičnosti. Prošetali su i do poznatoga koprivničkog izletišta PRC.

Foto: Gimnazija Fran Galović

Osim što su demonstrirane mogućnosti mjerenja tjelesnih aktivnosti aplikacijom RELIVE, učenici su na primjeru Podravske kleti mogli naučiti kako se tradicionalno gradilo od materijala koji su bili dostupni (hrastovina, blato/glina, raž, slama, …) te koje su suvremene mogućnosti njegova korištenja.

Foto: Gimnazija Fran Galović

Natjecali su se i u tradicionalnoj igri bacanja potkove, istraživali područje Kalnika, proučavali lokalne legende te se upoznali s proizvodnjom kalničkog sira. Priča o Panonskome moru i Tatarima završila je sa starim Rimljanima u Ludbregu, nalazištu Iovia i Restauratorskom zavodu.

– Na Bilogori smo upoznali šume, vježbali vezati čvorove te pratili planinarske markacije na pješačkoj ruti do izletišta Sunny village u Jagnjedovcu. Obitelj Hećimović predstavila nam je svoju zbirku kojom nas je upoznala s tradicionalnim životom u prigorskome selu – kazuju.

Učenici su se dodatno zbližili igrajući timske tradicionalne igre pa tako s nestrpljenjem očekuju nove avanture u Litvi, Turskoj i Sloveniji.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kaznena prijava

Policija ulovila podravskog lopova, u Ludbregu ukrao nakit i novac, u Selniku se razočarao

Podravski je lopov ipak vrlo brzo dolijao i "pao" u ruke policije nakon jedne uspješne i jedne neuspješne krađe...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×