Glumačke igraonice MAK teatra u Domu mladih

15:14h
0
100621-glumci-m

Glumačka igraonica je preporučljivo iskustvo za one koji se bave ili žele baviti glumom, jer tehnike glume omogućuju savjestan i predan pristup ulozi, a djeluju oslobađajuće i antistresno. Upravo takve igraonice organiziraju članovi MAK teatra, a one se održavaju ponedjeljkom, srijedom i petkom, od 18 do 20 sati, u prostoru Doma mladih.


– Zbog nedovoljne količine vremena u svakodnevnom životu, nije bitno da li pohađate glumačku igraonicu jedan ili više puta. Dakle, neće postojati nikakva stega u vezi vaše nemogućnosti ponovnog dolaska. Polaznici igraonice će sami shvatiti važnost kontinuiteta dolaska te redovnog pohađanja – poručuju organizatori, dodajući kako na radionicama postoje odlični uvjeti za rad.

Vodtelj glumačkih radionica MAK teatra jest Tomislav Bratković, a cijena jednog termina je 20 kuna. Na glumačkim će se igraonicama baviti tehnikama glume Mihaila Čehova, a njegova baza tehnike glume leži u pokretima te se sastoji od nekoliko elemenata: kvaliteta gline, kvaliteta plutanja, kvaliteta lebdenja i kvaliteta zračenja.

– Tehnike glume se sastoje i od raznih igara pa ćemo nerijetko probuditi u sebi zaboravljeno dijete, jer na kraju krajeva glumci/ice igraju predstave. Vrlo je važno naglasiti da se vaše privatno ne smije iskorištavati u tehnikama glume, vaše privatno ostavljate van radnog prostora te nerasterećeni svakodnevnim zadaćama te problemima ulazite u svijet igranja glume – upozoravaju organizatori.

Mihail Čehov – tehnike glume

Mihail Čehov je bio učenik slavnog Stanislavskog koji je uočio plastičnost u postavljanju uloge, u samom igranju pred publikom te u zasićenosti igranja jedne te iste predstave više puta.

Kako je govorio i pisao Mihail Čehov, ljudska civilizacija je pojavom industrijalizacije svijeta postala sve mehaniziranija u svom svakodnevnom životu te se zaboravila duhovna vrijednost te njene mogućnosti čovjeka kao jedinke. Upravo Mihail Čehov odlazi u S.A.D. te prenosi svoje znanje tadašnjim slavnim glumcima te unosi u filmsku te dramsku umjetnost novi žar, atmosferu koja krasi situaciju u filmu ili drami. Svojim tehnikama u S.A.D-u privlači sve više glumaca te sa sigurnošću mogu reći da u svakom filmu u kojem Čehov glumi teško možete razaznati tko je u filmu/ koji lik glumi zapravo Mihail Čehov.

Sa vječitom djetinjošću u sebi prenosi znanje osjećaja lakoće koje glumcima daju još veći zanos u atmosferi koju prenose na TV ekrane ili pozornice kazališta pa mi nerijetko zaplačemo, zapitamo se, nasmijemo se, pobjesnimo kada gledamo film u kojem glumci koriste tehnike Mihaila Čehova. Kako kaže Čehov: ”It’s all about the atmosfere”.

čitam...