Znanstvena monografija

Gordana Tkalec i Željko Krušelj predstavljaju novu knjigu o uredništvu u preddigitalno i digitalno doba

Monografija na temelju domaćih i inozemnih iskustava odgovara na pitanje kakav bi trebao biti stručni, obrazovni i intelektualni doseg današnjeg urednika, i to ne samo u medijima, već i u cjelokupnom izdavaštvu.

09:30h
0
Foto: Sveučilište Sjever

Sveučilište Sjever kao izdavač i autori Gordana Tkalec i Željko Krušelj promoviraju knjigu „Uredništvo: koncepti uređivanja u preddigitalno i digitalno doba“. Promocija će se održati u utorak u 19 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.

Knjiga je rađena u formi znanstvene monografije, a služit će i kao udžbenik na diplomskom studiju Novinarstvo Sveučilišta Sjever. Knjigu će predstaviti neki od najznačajnijih hrvatskih urednika i novinara.

– U Hrvatskoj nema literature, niti znanstvene niti priručničke, koja bi se bavila važnim problemom uređivanja medija te je knjiga osmišljena kao pomoć u radu svakome uredniku. Željeli smo kroz znanstveno istraživanje ovoga problema istodobno donijeti i znanstveni doprinos. Pozivali smo se mahom na američku relevantnu literaturu iz područja novinarstva i medija koje knjiga donosi u prijevodu – ističe Gordana Tkalec.

– U knjizi se, zahvaljujući brojnim izvorima i primjerima, objašnjava uređivačka struktura i praksa u preddigitalnom razdoblju, kada su u medijima dominirale tiskovine, a naposljetku, objašnjava i što se sve u medijima dogodilo nakon dominacije najrazličitijih internetskih medija i platformi te kakva je budućnost medija – dodaje Željko Krušelj.

Monografija na temelju domaćih i inozemnih iskustava odgovara na pitanje kakav bi trebao biti stručni, obrazovni i intelektualni doseg današnjeg urednika, i to ne samo u medijima, već i u cjelokupnom izdavaštvu. U realizaciji knjige autorima su informacijama iz svojih redakcija i izdavačkih kuća pomagali brojni urednici i medijski stručnjaci.

čitam...
Loading...