26.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Međunarodni festival folklora Iz bakine škrinje

Gosti iz pet zemalja će uz domaće snage oživjeti tradiciju
G

Ne propustite

U subotnjim prijepodnevnim satima, gosti će nastupiti i na Zrinskom trgu u sklopu Dana povrća.

Početkom srpnja, točnije od osmog do 11., koprivničkoj publici predstoji 10. Međunarodni festival folklora Iz bakine škrinje, po prvi put u organizaciji županijske Zajednice KUD-ova na čelu s dr. Nadom Šešić, dok je do protekle godine nositelj projekta bila županijska Turistička zajednica.

Po otvorenju konferencije predsjednika organizacijskog odbora, dožupana Ivana Pala koji je ovogodišnju Bakinu škrinju nazvao malim jubilejom, dr. Šešić je najavila detalje programa.

– Naš festival napravio je prijateljski, suradnički korak s Međunarodnim festivalom tradicijske kulture Folkofonija iz Varaždina, na način da ćemo kroz vikend međusobno na našim festivalima razmijeniti po dvije inostrane skupine – izjavila je N. Šešić.

Najavljen je progam jubilarnog festivala "Iz bakine škrinje" // Foto: Matija Gudlin
Nada Šešić i Ivan Pal // Foto: Matija Gudlin

Na Bakinoj škrinji nastupit će Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo iz Subotice, temperamentni folklorni ansambl Ungaresca iz Mađarske, slovenska skupina Groblje čiji naziv dolazi od hrpe kamenja, bosanskohercegovački KUD Mladi metalac i KUD Ekrem Mujkić iz Sarajeva, skupina Češka obec iz Bjelovara, KUU Kristal-Sladorana iz Županje, grupa svirača tradicijskih instrumenata Zvuci zavičaja iz Zadra, te se očekuje folklorna skupina Študent iz Maribora. Pokrovitelj cijelog događanja je Koprivničko-križevačka županija.

– Domaćin prve festivalske večeri, u petak 8. srpnja, bit će KUD Delovi u općini partneru Novigradu Podravskom, u sportskoj dvorani s početkom u 20 sati, dok će u subotu u Koprivnici domaćin biti Folklorni ansambl Koprivnica, u Domoljubu u 20 sati, čemu će u 17 sati prethoditi prijem kod župana – izvjestila nas je N. Šešić istaknuvši da se očekuje 11 sudionika s 400-tinjak izvođača.

Konferencija za medije // Foto: Matija Gudlin
Konferencija za medije // Foto: Matija Gudlin

U subotnjim prijepodnevnim satima, gosti će nastupiti i na Zrinskom trgu u sklopu Dana povrća, dok je od 13 sati program u Domu za starije i nemoćne. Nedjelja je predviđena za druženje i roštiljadu skupina, dok u večernjim satima dvije skupine putuju na nastup u Varaždin.

Za kraj, N. Šešić je pozvala sve građane da sutra, 30. lipnja, posjete Domoljub u 20 sati i s Folklornim ansamblom Koprivnica proslave njegov 35. rođendan. Naglasila je kako je uz 20 koreografija iza sebe i gostovanja u 14 europskih zemalja, ansambl pionir amaterskog organiziranja cjelovečernjih koncerata, čime je i zaslužio prijelaz iz KUD-a u ansambl.

– Na scenu smo postavili građansko salonsko kolo na glazbu Vatroslava Lisinskog – pohvalila se N. Šešić zaključivši konferenciju riječima da su naša tradicijska kultura i jezik ono što nas određuje, te ih stoga moramo njegovati, a rad koprivničkog ansambla jedan je od tih načina.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Micro Matic

Velika međunarodna grupacija preuzela obiteljsku tvrtku, Bilić: Privlačni smo investitorima

Grad Ludbreg dobio je novog investitora. Radi se o grupaciji Micro Matic, međunarodnoj industrijskoj grupaciji sa sjedištem Odenseu u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×