mjere zbog korone

GP Gola od danas zatvoren za promet, Mađarska ne pušta strane državljane unutra, no postoje iznimke

08:31h
0
Granična policija
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Mađarska Vlada usvojila je nove mjere kao odgovor na trenutno pogoršanu situaciju vezano uz COVID-19. Od 1. rujna 2020. godine stranim državljanima nije dopušten ulazak u Mađarsku.

Iznimno će se dopuštati ulaz putnicima u teretnom prometu, onima koji idu u službeni ili poslovni posjet, putovanjima s posebnim zahtjevom, prekograničnim radnicima (do 30 kilometara), sportašima koji sudjeluju u sportskim događajima i onim putnicima koji su samo u tranzitu.

Osobe prema kojima će se postupati kao s mađarskim državljanima: osobama kojima je odobren stalni boravak u Mađarskoj i članovima njihovih obitelji, te osobama koje imaju valjanu dozvolu boravka koju je izdalo policijsko tijelo za strance kojima se dopušta boravak u Mađarskoj u trajanju dužem od 90 dana (viza tipa D je jednakovrijedna).

Mađarska će u skladu s člankom 25. stavkom 1. Uredbe (EU) 2016/399 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. ožujka 2016. o Zakoniku Unije o pravilima kojima se uređuje kretanje osoba preko granica (Zakonik o schengenskim granicama), uvesti mjere granične kontrole na svim unutarnjim kopnenim i zračnim granicama u roku od 30 dana, počevši od 1. rujna 2020 godine.

Prema Republici Hrvatskoj biti će otvoreni granični prijelazi:

Udvar – Duboševica (otvoren 0-24),
Barcs – Terezino Polje (otvoren 0-24)
Letenye – Goričan (otvoren 0-24)