premošćivanje jaza

Grad Đurđevac i njegove tri komunalne tvrtke zadužuju se za ukupno 27 milijuna kuna, Janči: Ovakva vrsta zaduživanja nije ništa novo, to se stalno radi

Ovakva vrsta zaduživanja nije ništa novo, to se stalno radi, uzme se kredit na godinu dana da bi premostili tu rupu dok ne sjednu novci od projekta, Grad u međuvremenu mora od nečeg funkcionirati i podmirivati svoje redovne obveze, pojasnio je gradonačelnik.

16:30h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Za sutra je sazvana peta sjednica đurđevačkog gradskog Vijeća. Ista se trebala održati u prostorima Gradske knjižnice Đurđevac, no u međuvremenu je od slanja poziva i materijala s odlukama nekim osobama izrečena mjera samoizolacije, pa će se sve odvijati digitalnim putem.

Na dnevnom redu je 28 točaka. Uvodno bi desetak ravnatelja gradskih ustanova trebalo  predstaviti svoje poslovanje, a nakon njih slijede odluke o kreditnom zaduživanju Grada Đurđevca, ali i trgovačkih društava Komunalije d.o.o., Komunalne usluge Đurđevac d.o.o. i Komunalije-Plin d.o.o.. Ukupno, zbroje li se svi traženi i planirani iznosi, u đurđevački proračun te poslovanje spomenutih gradskih tvrtki, stići će novih, svježih 27 milijuna kuna.

Gradske vlasti vijećnicima će predstaviti odluku o kratkoročnom revolving kreditu od šest milijuna kuna.

Grad će se zadužiti kod Erste&Steiermärkische bank d.d. na rok od 12 mjeseci uz kamatnu stopu nominalnu fiksnu od 0,47 posto godišnje, uz zadužnicu kao instrument osiguranja.

Kratkoročni revolving kredit koristit će se u svrhu održavanja tekuće likvidnosti te
premošćivanja jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza za financiranje EU projekata, stoji u odluci.

Kako je pojasnio gradonačelnik Hrvoje Janči, riječ je o pokrivanju financijske rupe nastale zbog dva projekta za koje povrat uloženih sredstava još nije stigao.

– Još uvijek je tu projekt prirodne baštine za kojeg očekujemo povrat sredstava za izgradnju Posjetiteljskog centra Đurđevački pijesci, a za koji je podnesen zahtjev i ne preostaje nam drugo nego čekati. Povrh toga krenuli smo s izgradnjom Malog princa što nas je isto koštalo, a novce čekamo. Ovakva vrsta zaduživanja nije ništa novo, to se stalno radi, uzme se kredit na godinu dana da bi premostili tu rupu dok ne sjednu novci od projekta, Grad u međuvremenu mora od nečeg funkcionirati i podmirivati svoje redovne obveze – pojasnio je gradonačelnik.

Kad su u pitanju krediti koje podižu gradske komunalne tvrtke Janči kaže:

– Sve tri komunalne tvrtke pokreću velike komunalne zahvate odnosno investicijske cikluse u svojim segmentima kojima će poboljšati usluge i standard koji pružaju prema građanima.

Komunalije d.o.o. traže kredit od 5,3 milijuna kuna, također kod Erste banke, s rokom vraćanja u 120 jednakih mjesečnih rata i fiksnu kamatnu stopu od 0,90% godišnje bez naknade za odobrenje.

Dodatna novčana sredstva potrebna su im za novo ulaganje, ali i pokrivanje rate postojećeg kredita.

Veći dio iznosa, odnosno pet milijuna kuna utrošit će za izgradnju nove upravno-poslovne zgrade i dodatnih popratnih objekata za radne prostore radnika te skladište materijala, opreme i strojeva.

Preostali dio od 300.000 kuna iskoristit će za refinanciranje postojećeg dugoročnog kredita s nepovoljnijom kamatnom stopom koja trenutno iznosi 1,4% godišnje.

Komunalne usluge Đurđevac d.o.o. zadužit će se za 7,8 milijuna kuna pod istim uvjetima i kod iste banke.
Iznos od 6,2 milijuna kuna koristit će za izgradnju kompostane, za izgradnju nove upravno-poslovne zgrade, dodatnih popratnih objekata za radne prostore radnika te skladište materijala, opreme i strojeva, kupnju tri komunalna vozila za odvoz otpada te kupnju kompaktora.
Ostatak od 1,6 milijuna kuna otići će za refinanciranje postojećeg dugoročnog kredita s
nepovoljnijom kamatnom stopom od 1,9% godišnje.

I četvrti kredit planiraju podići Komunalije-Plin d.o.o. na iznos od osam milijuna kuna.

Kod iste banke, pod istim kamatama i na isti rok vraćanja, no za druge namjene.
Kako su objasnili, iznos od 5.168.000 kuna potrebno im je za izgradnju nove upravno-poslovne zgrade, za izgradnju dodatnih popratnih objekata, radne prostore radnika, skladište materijala, opreme i strojeva te ulaganje u distributivnu plinsku mrežu.

Razlika od 2.832.000 kuna ići će za refinanciranje postojećeg dugoročnog kredita s
nepovoljnijom kamatnom stopom od 2,5 % godišnje.