10.2 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
očekuje se 'boom' posjetitelja

Grad Đurđevac u Boriku gradi hostel za škole u prirodi, ulažu u Đurđevačke pijeske pa i Hotel za kukce, Janči: Bit će to sjajna priča za sve koji dođu u naš grad
G

Ne propustite

Grad Đurđevac ide dalje. Na redu je novi projekt ukupne vrijednosti 17,3 milijuna kuna, u kojem je udio Grada 1,1 milijun, a radi se od povećem zahvatu. Sve je počelo još u prosincu 2016. godine kada je raspisan natječaj u kojem je osnova bila održivo upravljanje prirodnom baštinom. Okosnicu projekta čine Đurđevački pijesci.

Prvo će se napraviti kompletna obnova, uređenje i opremanje stare zgrade Prekršajnog suda u cilju stvaranja glavne turističke info točke ovog dijela Podravine s budućim uredima Turističke zajednice, ugostiteljskim sadržajima te modernom, interaktivnom prezentacijom naše vrijedne prirodne baštine – Đurđevačkih pijesaka od njihovog nastanka do prikaza bogatstva flore i faune. Cilj je da posjetitelj nakon što dobije sve informacije poželi otići i na samu lokaciju Đurđevačkih pijesaka.

– Projekat ima niz aktivnosti, a jedno od najznačajnijih jest uređenje zgrade Prekršajnog suda u prostore đurđevačke Turističke zajednice. Cijela zgrada bit će prilagođena invalidima, a moći će te iznajmiti bicikl i odvesti se na drugu lokaciju. Zahvaljujući naporima Željka Lackovića dobili smo mogućnost kupiti jednu staru napuštenu nekretninu i pretvoriti ju u hostel. Projektom se sufinancira i sedam plaća, bit će tu virtualne animacije, šetnje i svi će moći doživjeti Đurđevac punim plućima. Ovakvim projektima stajemo uz bok hrvatske prirodne baštine kao što su Kopački rit, Lonjsko polje, Biokovo, Velebit, Risnjak  – rekao je Martin Mahović, voditelj projekta.

Foto: Jurica Karan
Martin Mahović, voditelj projekta // Foto: Jurica Karan

Drugi segment odnosi se na izgradnju hostela na početku Park šume Borik. Riječ je o obnovi postojeće zgrade koja se nalazi u šumi Borik i koju ćemo pretvoriti u hostel sa smještajnim kapacitetima. Plan je pokrenuti i školu u prirodi gdje će učenici iz cijele Hrvatske imati priliku iz prve ruke upoznati posebnosti života na Peskima.

Treći segment će obuhvatiti sam Rezervat Đurđevački pijesci gdje će se dodatno urediti i označiti poučne, pješačke staze, a predviđeno je i postavljanje Hotela za kukce, te automatskog sustava za iznajmljivanje električnih bicikala.

– Đurđevački pijesci najstarije su zaštićeno područje u županiji. To je područje i bioekološke mreže RH. U okviru projekta želimo istaknuti proširenje poučnih staza, dodatno obilježavanje interpretativnim sadržajima, pločama, tablama, moram istaknuti da ćemo postaviti nekoliko tabla za slijepe i slabovidne osobe, klupe za bicikle, uspostavit će se i sustav praćenja posjetitelja. Tu je i Hotel za kukce preko kojeg ćemo sudionicima terenske nastave i posjetiteljima pokazati tu vrstu faune koja obitava na ovom području – kazala je Željka Kolar, predstavnica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko- križevačke županije.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Sve to veseli i gradonačelnika Hrvoja Jančija, jer grad očekuje veliki ‘boom’ u pogledu broja posjetitelja i porasta popularnosti.

– Projekt je prijavljen u mandatu prošlog gradonačelnika, sadašnjeg saborskog zastupnika Željka Lackovića. Osigurali smo jako dobar omjer povučenih i vlastitih sredstava u projektu. Do kraja godine papiri će biti riješeni, a pretpostavka je da će svi radovi biti obavljeni u idućoj godini. Sve troje radit će se paralelno, ovo je sjajno za grad Đurđevac. Bit će to sjajna priča za sve koji dođu posjetiti naš grad. Mi to nekad nedovoljno cijenimo jer nam je normalno da imamo takvu prirodu oko sebe, ali ljudima koji dođu sa strane to nije normalno i mi ćemo im to prezentirati. Tako ćemo omogućiti domaćim ljudima da si zarade prihode i s te strane – izjavio je gradonačelnik grada koji raste, Hrvoje Janči.

Aktivnostima projekta unaprjeđuju se i stvaraju potrebni sadržaji i infrastruktura za razvoj različitih vrsta i specifičnih oblika turizma –obiteljskog, biciklističkog, školskog, izletničkog, ruralnog, kulturnog, manifestacijskog, zdravstvenog i slično, ali na održiv način, te se doprinosi održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Parlamentarni izbori 2024.

[IZBORI] Izlaznost puno veća nego 2020., Koprivnica na top listi gradova s najvećim odazivom birača

Državno izborno povjerenstvo u 12 sati objavilo je prve podatke o izlaznosti na parlamentarne izbore na razini cijele Hrvatske,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×