Upitna održivost?

Grad i ravnatelji koprivničkih vrtića razgovarali o cijeni smještaja, doznali smo hoće li roditelji plaćati više

Iz Gradske uprave potvrdili su nam da je doista bilo sastanaka s ravnateljima dječjih vrtića te da se razgovaralo o toj problematici.

17:00h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

U našu je redakciju proteklih tjedana stiglo nekoliko upita roditelja iz Koprivnice koji su se zabrinuli da će cijena koju plaćaju za smještaj svoje djece u vrtiću porasti. Kako smo doznali, ravnateljica jednog od dječjih vrtića upozorila je roditelje da je takvo stanje za vrtiće neodrživo te da će biti primorani plaćati 100 kuna više ako grad ne poveća iznos koji izdvaja.

Podsjetimo, roditelji kojima djeca pohađaju dječje vrtiće u Koprivnici trenutno plaćaju 500 kuna za smještaj svojih mališana, od ukupno 1500 kuna koliko iznosi ekonomska cijena. Ostatak troškova pokriva Grad Koprivnica. Upitali smo ravnateljicu Dječjeg vrtića Tratinčica Idu Šipek je li informacija o mogućem povećanju iznosa koji bi roditelji trebali izdvajati točna.

Foto: Ivan Balija
Ida Šipek // Foto: Ivan Balija

– Koliko mi je poznato, dogovara se promjena ekonomske cijene vrtića radi održivosti, ali s povećanjem participacije Grada. Participacija roditelja u cijeni vrtića i dalje ostaje ista – rekla nam je ravnateljica Šipek.

Iz Gradske uprave potvrdili su nam da je doista bilo sastanaka s ravnateljima dječjih vrtića te da se razgovaralo o toj problematici, no da povećanja cijene za roditelje ne bi trebalo biti.

– Grad Koprivnica održava redovite sastanke s ravnateljima svih naših ustanova, pa tako između ostalog i s ravnateljicama svih dječjih vrtića koji djeluju na području grada Koprivnice. Na jednom od tih sastanaka između ostalih tema, raspravljalo se o sufinanciranju dječjih vrtića iz Proračuna Grada Koprivnice te je od strane predstavnika privatnih vrtića postavljeno pitanje ekonomske cijene vrtića. Ekonomska cijena vrtića u Gradu Koprivnici iznosi 1500 kuna, a roditelji sudjeluju u sufinanciranju vrtića u visini približno samo 1/3 navedenog iznosa. Ukoliko će se i raditi korekcija ekonomske cijene smještaja u dječjim vrtićima, što je bila jedan od tema sastanka, rasprava nije išla u smjeru nepovoljnog kontekstu za roditelje već da se iznađu drugačiji modaliteti sufinanciranja od strane Grada Koprivnice – rekli su nam iz Gradske uprave.

Napomenuli su i da Grad za svako drugo dijete u vrtićima i obrtima za čuvanje djece sufinancira dodatnih 50 posto od navedenog iznosa, a svako treće dijete je besplatno, odnosno Grad u cijelosti pokriva troškove smještaja ili čuvanja djece te se s navedenom praksom planira nastaviti i dalje.

čitam...
Loading...