Pohvalno

Grad Koprivnica financirat će sterilizaciju i kastraciju pasa i mačaka, evo kako i gdje se javiti

Napominju da će sterilizacija biti obavezna pa je ovo dobra prilika za uštedu na troškovima.

16:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Inicijativa Glas za Njuškica Spas poziva građane Koprivnice da se odazovu na kastraciju, odnosno sterilizaciju mačaka i pasa koju će financirati Grad Koprivnica.


– Dragi sugrađani, s obzirom na velik broj napuštenih životinja, otvorila se mogućnost da u suradnji s Gradom Koprivnica osmislimo i provedemo projekt besplatne kastracije pasa i mačaka zainteresiranih građana. U svrhu spomenutog projekta provodimo preliminarno istraživanje o postotku korisnika projekta. Ukoliko ste zainteresirani za besplatnu kastraciju pasa i mačaka, molimo da nam se javite kako bi prikupili izlazne podatke i pripremili projekte – kažu iz inicijative.

Zainteresirani se mogu javiti udrugama Južnoeuropska pomoć životinjama, Šinterice dobrog srca, ili građanskim inicijativama Unikatni Mačori i Glas za Njuškica Spas. Također,  mogu nazvati na brojeve 0989068527 – Maja ili 0992466049 – Ella.

– Golem broj zdravih pasa i mačaka ubija se svake godine zato što nema dovoljno ljudi koji bi se odgovorno i na zadovoljavajući način brinuli za njih tijekom cijelog njihova života. Napušteni psi i mačke česte su mete zlostavljanja, trovanja i ubijanja, a stradavaju i zbog vremenskih neprilika, izgladnjelosti, bolesti ili u prometu. Životi mnogih kućnih životinja nepotrebno su ugašeni zbog nekontrolirana povećanja njihove populacije, a pravo rješenje je kastracija ženki i mužjaka. Kastracija je učinkovit i human način spašavanja velikoga broja života, ali je to i uobičajen i jednostavan zahvat koji provode veterinari da bi se spriječilo nastajanje neželjenih legala štenaca i mačića. Uzevši u obzir da samo jedna mačka i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 420.000 mačića, dok samo jedna kuja i njeno potomstvo u istom razdoblju mogu donijeti na svijet 67.000 štenadi, nužna je provedba zakonom propisane kontrole razmnožavanja kućnih i uličnih životinja – kažu oni.

Napominju da će sterilizacija biti obavezna pa je ovo dobra prilika za uštedu na troškovima.

– Ovo je neobavezan poziv građanima i na taj će način pridonijeti smanjenju broja lutalica, te smanjenju troškova zbrinjavanja istih također će uštediti jer je zakonom propisana obavezna sterilizacija od siječnja iduće godine, pa valja iskoristiti ovu priliku – smatraju iz inicijative.

čitam...