12.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 24. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
staro za novo

Grad se zadužuje za 2,25 milijuna eura kako bi riješili problem koji uvelike opterećuje proračun. Promjene bi se vidjele već do kraja godine, evo o čemu se radi
G

Ušteda bi se ubrzo vidjela, prema našim procjenama, do 70 posto godišnje. Ako bi bilo sve OK, voljeli bismo u rujnu početi s tim radovima. Četiri do pet ekipa radilo bi svaki dan, kaže Golubić

Ne propustite

Nakon poduže stanke, koprivnički vijećnici u ponedjeljak će se naći na tek drugoj sjednici u ovoj godini, a jedna od odluka koju će donijeti bit će vezana uz još jedno kreditno zaduženje Grada Koprivnice.

Kako piše u materijalima, radi se o dugoročnom kreditu od 2,25 milijuna eura, koji bi se koristio u svrhu rekonstrukcije sustava javne rasvjete i to po cijelom gradu.

Naime, gradska javna rasvjeta je zastarjela i predstavlja veliko opterećenje za gradski proračun, a osim toga, s postojećim rasvjetnim tijelima na bazi visokotlačnog natrija i žive u većini slučajeva ne udovoljava minimalnim kriterijima zaštite okoliša od svjetlosnog onečišćenja.

U gradu bi taj problem drage volje riješili, jer im je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) ponudila dobre uvjete. Više o svemu rekao nam je gradski pročelnik Tomislav Golubić.

IMG
Tomislav Golubić // Foto: Sanjin Bojić

– Dobili smo informativnu ponudu putem koje nude kreditno zaduženje po dobrim uvjetima, a hoćemo li ići u sve to tek ćemo vidjeti, jer ovisimo o dosta toga. Projekt je napravljen, bio je na prvom savjetovanju za javnu nabavu, sad je drugi put na savjetovanju, planiramo u lipnju to raspisati i tijekom srpnja, ako ne bude žalbi, donijeti odluku kako bismo u kolovozu imali ugovor. Međutim, postoji jedna caka, ponuda od HBOR-a je informativna, moramo dobiti pravu i vidjeti koje rokove će nam dati za konzumaciju tih sredstava. Sredstva bi se po sadašnjim uvjetima morala iskoristiti do kraja godine, što bi nama i odgovaralo, ali sve ovisi o žalbama u vezi javne nabave. To nas može kočiti da ne stignemo sve riješiti u zadanom roku. Zato i kažem da postoji još tu dosta ‘caka’ prije samo investicije – pojasnio nam je Golubić i nastavio.

– Ne mogu staviti ruku u vatru da će nabava proći kako spada i da neće otići u nedogled. Ako se prolongira toliko da mi ne možemo zadovoljiti uvjete HBOR-ova kredita, onda nećemo ići u to. Međutim, mi moramo ići po proceduri, a ona je takva da za svako zaduženje prvo gradsko vijeće mora donijeti odluku, nakon toga moramo ići na Ministarstvo financija, odnosno Vladu, koja mora dati suglasnost, i tek onda se možemo zaduživati kod banke. Zato će u ponedjeljak ta točka biti na vijeću – naglasio je.

Nadaju se u Gradu, ipak, da će sve ići po planu, a u tom slučaju bi Koprivnica do kraja prosinca aktualne godine imala potpuno novu rasvjetu.

mg
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

– Tako je. Ako bi bilo sve OK, voljeli bismo u rujnu početi s tim radovima. Četiri do pet ekipa radilo bi svaki dan i to bi se onda moglo napraviti do kraja godine – kaže.

Dodaje da bi LED rasvjeta uvelike smanjila troškove električne energije.

– Ušteda bi se ubrzo vidjela, prema našim procjenama, do 70 posto godišnje. Recimo, za prošlu godinu, po postojećim cijenama, trošak nam je za javnu rasvjetu bio oko 2,5 milijuna kuna, a po tim istim cijenama trošak bi nam ubuduće bio oko 100 tisuća eura. Dakle, računica je i više nego jasna – zaključio je.

Inače, ako bi se krenulo u akciju, diljem grada promijenilo bi se više od 5000 lampi, a ta bi promjena bila itekako vidljiva i ugodnija oku.

Kako smo u uvodu napisali, kredit u visini 2,25 milijuna eura digao bi se putem HBOR-a, rok otplate je 10 godina bez počeka, a kamatna stopa je fiksna i iznosi 0,50 posto. Tako barem piše u materijalima koji su podijeljeni vijećnicima.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Poznati su detalji

Policija otkrila detalje razbojništva u ljekarni, vlasnik je ozlijeđen i oštećen za 30 tisuća eura

Još detalja o pljački poznate koprivničke ljekarne! Policijski službenici Policijske postaje Koprivnica dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom osumnjičenika starosti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti