3.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 25. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
SMEĆE, VODA, PLIN

Građani i industrija imaju velike dugove za režije u pandemijskoj godini, evo točnih iznosa
G

Otplatu dugova uvijek je moguće dogovoriti na rate.

Ne propustite

Koliki su dugovi građana i industrije za osnovne režije, u vrijeme kad pandemija uzima svoj danak u gospodarskom djelovanju, pitali smo u Komunalcu, Koprivničkim vodama i KC opskrbi. Riječ je o dugovanjima za odvoz otpada, groblje, vodu i plin.

Koprivničkim vodama građani i industrija dužni su četiri milijuna kuna

Uz odvoz otpada i račune za groblje, u mjesečne troškove kućanstva spada i račun za vodu. Kako su nam potvrdili iz Koprivničkih Voda, ukupna dospjela dugovanja građana i industrije s posljednjim danom 2020. godine iznosila su 4.011.860,05 kuna.

Dugovanja u kategoriji poslovnih subjekata iznosila su 2.876.722 kuna, od čega zatezne kamate iznose 898.959,09 kuna.

Ukupna dospjela dugovanja u kategoriji kućanstva iznosila su 1.135.137 kuna, od čega zatezne kamate iznose 7.162 kuna.

– Opomene se redovito šalju, otprilike tromjesečno. Zadnje opomene industriji poslane su u studenom 2020. godine. Opomene građanima poslane su rujnu 2020. godine.

Društvo Koprivničke vode d.o.o. izlazi ususret dužnicima tako što im omogućuje sklapanje sporazuma kako bi nastala dugovanja otplatili kroz nekoliko mjesečnih rata. Sporazume je moguće sklopiti svakim radnim danom od 7 do 15 sati – pojasnio je direktor Zdravko Petras.

Za plin dugujemo dva milijuna kuna, a industrija čak pet milijuna

Popriličnu svotu dužni su građani, ali i industrija na račun plina. Kako doznajemo iz KC Opskrbe iznos duga kupaca iz kategorije kućanstvo u 2020. godini iznosi 2,1 milijun kuna, dok je iznos duga kupaca iz kategorije industrije 5,2 milijuna kuna.

– U obje kategorije smo, u suradnji s našim kupcima, smanjili dugovanja u prošloj godini odnosu na ranije godine. Naravno, trudimo se izaći ususret kupcima koji iz opravdanog razloga nisu u mogućnosti pravovremeno podmiriti potraživanja te u takvim slučajevima pronalazimo individualna rješenja na obostranu korist kupaca i našeg poslovanja – poručili su iz KC Opskrbe.

Za smeće i groblje nismo dobili točan iznos dugovanja, no kažu da se dug smanjio

Kako nam je potvrdio član Uprave Komunalca Goran Međurečan, u prošloj 2020-toj godini broj dužnika i iznos dugovanja smanjio se u odnosu na godinu ranije, što je trend već nekoliko godina zaredom.

– Točnije, dug za zbrinjavanje otpada manji je za 22 posto nego 2019., a dug za grobnu naknadu je za 46 posto manji u odnosu na 2019. godinu. Što se tiče broja korisnika, radi se o oko 7,5 posto kućanstava koja nisu na vrijeme podmirila svoje obaveze za zbrinjavanje otpada i 16 posto vlasnika grobnih mjesta na koprivničkom i prigradskim grobljima, a koji nisu platili grobnu naknadu. Iako se broj dužnika i iznos dugovanja u zadnjih nekoliko godina smanjuje, trudimo se izaći u susret dužnicima koji i dalje mogu doći u Komunalac i dogovoriti otplatu duga na rate. Svi zajedno proživjeli smo tešku godinu, no većina građana plaća sve svoje obaveze na vrijeme i na tome im zahvaljujemo – pojasnio je Međurečan.

Posljednje podatke imamo iz 2018. godine, kada su građani za usluge groblja bili dužni s 492.349 kune te 436.148 kuna za odvoz komunalnog otpada, a točan iznos dugovanja za prošlu godinu iz Komunalca nismo dobili.

Uslugu zbrinjavanja otpada koristi ukupno 16.378 kućanstava na području Koprivnice te općina Novigrad Podravski, Koprivnički Bregi, Legrad, Sokolovac, Molve, Koprivnički Ivanec, Drnje, Đelekovec.

Radna jedinica groblje koja upravlja gradskim grobljem Pri Svetom Duhu, onom u Bakovčicama, Herešinu, Jagnjedovcu i Reki prema posljednjim podacima ima 7789 korisnika.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Zanimljivo

Deset razloga zašto je treća godina “gora” od druge

Svako razdoblje djeteta na roditelje ostavlja poseban trag. Mi smo izdvojili top deset razloga zašto je puno "gore" imati trogodišnje...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×