16.9 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Strah od zračenja

Građani Ludbrega pokrenuli tužbu zbog antene kraj vrtića i škola, Bilić: I ja bih da radije nije tu, ali istovremeno se svi žale ako je spor internet i slab signal
G

Tijekom ljeta su na prosvjedima građani izrazili zabrinutost mogućnošću da stanice zračenjem utječu na zdravlje ljudi, pogotovo zato što su u blizini tri dječja vrtića, osnovne i srednje škole.

Ne propustite

Prošloga ljeta stanovnici Ludbrega organizirali su nekoliko prosvjeda zbog bazne stanice koje je VIPnet postavio na vrh zgrade Augusta Šenoe 1.

Provodili su i peticije, zabrinuti za zdravlje zbog, kako tvrde, zračenja koje stanica emitira prema obližnjim vrtićima i školama. Rezultata na kraju nije bilo, no građani okupljeni u Udrugu Zdravo naselje i dalje nastoje maknuti baznu stanicu s vrha zgrade.

– Neslužbeno smo doznali i da nisu poštovani propisi i volja suvlasnika u stambenoj zgradi jer ni polovica suvlasnika nije potpisala navodnu suglasnost VIPnet-u prije nego je dio uređaja postavljen na krov zgrade. Upravitelj zgrade nije imao potrebno ovlaštenje za potpis ugovora o zakupu pa su stanari ne potpisnici pokrenuli sudski postupak koji traje. Bazne stanice u Hrvatskoj postavljaju se bez građevinske i lokacijske dozvole, bez potrebe usklađivanja s dokumentima prostornog uređenja, te bez studije utjecaja na okoliš te je Hrvatska po tome jedina u Europi u kojoj se to ne zahtjeva. Nije potrebno provoditi javnu raspravu sa zainteresiranim stranama (građanima i lokalnom samoupravom), a izbor lokacija antena prepušten je samo teleoperatorima – navode iz Udruge.

Prosvjedi prošlog ljeta // Foto: Aleksandar Horvat

Tijekom ljeta su na prosvjedima građani izrazili zabrinutost mogućnošću da stanice zračenjem utječu na zdravlje ljudi, pogotovo zato što su u blizini tri dječja vrtića, osnovne i srednje škole.

Gradonačelnik Dubravko Bilić pojasnio nam je da na cijeli taj slučaj grad nema nikakav utjecaj, nitko ih nije ništa pitao niti mogu utjecati na to hoće li bazna stanica ostati ili otići.

– Tu se na kraju krajeva radi o privatnoj tužbi koju su podigli stanari da se utvrdi vjerodostojnost potpisa. Antena je postavljena na privatno vlasništvo, a vlasnici su stanari zgrade na koju je postavljena. Više od 50 posto tih stanara dalo je suglasnost i to je postavljeno, VIP je sve to dobro proučio svojom pravnom službom. No, sada stanari drugih, okolnih zgrada se bune zbog zračenja jer njih nitko nije ništa pitao, što prema zakonu ni ne treba – rekao je Bilić.

Kaže kako se nekoliko puta nalazio i predstavnicima VIP-a i s predstavnicima nezadovoljnih građana, no nije se uspjelo pronaći nikakvo mirno rješenje.

Dan Ludbrega
Gradonačelnik Dubravko Bilić // Foto: Ivan Brkić

– Grad u cijeloj toj priči nema nikakve ovlasti, država te antene smatra strateškim interesom jer one služe i u slučajevima nekih katastrofa. Nemamo ni ovlasti izdavanja građevinske dozvole, Grad tu nitko ništa ne pita, apsolutno ništa zakonski ne možemo napraviti. Sve je u rukama vlasnika zgrade na koju je stanica postavljena – kaže gradonačelnik.

Otkrio je da bi i on sam želio da radije te bazne stanice nema, pogotovo s obzirom na blizinu vrtića, no da je to dio cijene moderne tehnologije koja je svima potrebna za normalnu svakodnevicu.

– Da, radije bih da toga nema, no istovremeno su se građani žalili na slab signal, spor internet, pa je VIP došao i napravio stanicu. Radije bih da to nije u gradu, iako su nam pokazivali studije i analize prema kojima nema opasnosti od zračenja – zaključuje Bilić.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Znanstvena fantastika

Od srpnja ogromne promjene za vozače, ako vaše vozilo to nema – nećete ga moći voziti i registrirati!

Mnogi ne znaju, no ima onih vlasnika vozila koji u svojim novijim automobilima imaju integrirani "Intelligent Speed Assistance (ISA)",...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×