11.2 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Vijećnici izglasali

GRADSKO VIJEĆE Koprivnički proračun smanjen za 18 milijuna kuna, diže se i novi kredit na 15 godina
G

Ne propustite

Grad Koprivnica morat će prilagoditi svoj proračun za 2020. godinu okolnostima u kojoj su se našli zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. Na sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je rebalans proračuna koji je time smanjen za oko 18 milijuna kuna.

Kao što je očekivano, smanjeni su prihodi, a u rashodima su “ispali” neki projekti koji se neće realizirati u planiranom vremenu, kao što je, primjerice, rekonstrukcija glavnog gradskog trga.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Bez obzira na na koronu i utjecaj na financije, imamo stabiliziranu situaciju i nismo morali ići u brze interventne rebalanse. Ovaj bi radili ovako ili onako. S obzirom na koronu, moram reći da ulazimo u period funkcioniranja za koji nismo znali da će doći i nismo se pripremali. Očito je da se cijeli svijet prebacuje u novi model, no on za sobom nosi određene financijske situacije koji će se osjetiti na proračunu. Dogodilo nam se to da smo u 6. mjesecu uprihodili 300-400 tisuća kuna od poreza na dohodak, prošle godine smo uprihodili 6 milijuna. Da stavim to u neki okvir – rekao je Jakšić.

Također, vijećnici su izglasali i novo zaduživanje grada od oko tri milijuna kuna, koji će se koristiti kao dio financiranja projekata izgradnje dječjeg vrtića u Starigradu te energetske obnove osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski. Ti su projekti u najvećem dijelu sufinancirani iz europskih fondova, no i Grad će dati dio novca.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Imamo najave da nećemo baš nešto naplatiti ove godine od europskih projekata, a moramo ih završiti, koristimo mogućnost da premostimo jaz zaduživanjem – pojasnio je Jakšić.

HDZ-ov vijećnik Mario Vrbanić upitao je zašto se diže tako mali kredit na toliko godina.

– Zašto dižemo kredit od 3,6 milijuna na 15 godina? To je kao da radnik s 5000 kuna plaće diže kredit na 15 godina s 90 kuna glavnice. Nije valjda kreditna sposobnost grada tako loša da moramo tako mali kredit na toliko godina – nije bilo jasno oporbenom vijećniku.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Zašto je to tako, precizirao je pročelnik Zdravko Punčikar.

– To nema veze s kreditnom sposobnošću, ona je jako dobra. Radimo to s namjerom da se što više osiguramo u skoroj budućnosti kada ćemo se morati zadužiti za školu, koju nam nitko neće sufinancirati, ni država ni EU. To će biti veliki kredit od 60 milijuna kuna koji moramo financirati iz budućih prihoda – prognozirao je pročelnik.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×