9 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Gradsko vijeće // Stranke se dogovorile oko udžbenika, burna rasprava o financijama
G

Ne propustite

Iako je Gradsko vijeće trebalo raspravljati o tri prijedloga o sufinanciranju nabave udžbenika za učenike osnovnih škola s područja Grada Koprivnice, predstavnici stranaka uspjeli su se usuglasiti oko jednog prijedloga koji je na posljetku i jednoglasno usvojen.

Naime, prijedloge su podnijeli gradonačelnica Vesna Želježnjak, klub vijećnica HDZ-HSS te laburistički vijećnik Siniša Kavgić, ali su na prijedlog laburista Darka Teteca zajednički usuglasili način sufinanciranja knjiga za osnovce.

Svim gradskim osnovcima iz gradske blagajne će biti financirana ili sufinancirana nabavka školskih udžbenika, u različitim postocima, prema socijalnom kriteriju. Ovisno o prihodima po članu kućanstva, udio pomoći bit će različit.

Cijenu će u potpunosti Grad platiti učenicima iz obitelji čiji su prosječni prihodi za travanj, svibanj i lipanj po članu kućanstva manji od 1.600 kuna. Onima između tog te iznosa od 2.000 kuna sufinancirat će se 70% cijene knjiga. Učenicima iz obitelji u kojima je prihod po članu između 2.000 i 2.500 kuna pokrit će se 40% troškova udžbenika. Onima s prihodom od 2.500 do 3.000 to će biti 20%, a onima s prihodima većim od 3.000 po članu 10%.
Članovima kućanstva u ovoj odluci smatraju se sve osobe, bez obzira na srodstvo, koje zajedno stanuju na istoj adresi u istom stambenom prostoru, te zajedno privređuju i troše ostvarene prihode.

Zahtjevi za sufinanciranjem udžbenika podnosit će se školi koju dijete pohađa, uz potrebnu dokumentaciju, do kraja listopada. Škole bi do kraja godine trebale izdati rješenja o ostvarivanju prava i dostaviti ih u Grad Koprivnicu. Grad će novac potom isplatiti školama, a one će ga onda uplatiti na račune roditelja odnosno skrbnika.

Učenici koji dobiju besplatne udžbenike, odnosno Grad će ih platiti u 100-postotnom iznosu, morat će ih na kraju pedagoške godine vratiti školi.

Međutim, idila koja je u Gradskoj vijećnici Koprivnice vladala na početku sjednice nije se dugo zadržala, jer je došlo do burne rasprave kad se govorilo o radu gradskih tvrtki u prošloj godini, te o gradskim financijama i podizanju novoga kredita kako bi se popunila rupa u proračunu nastala u prvoj polovici ove godine.

Iako je većinom glasova vladajućih usvojena odluka o podizanju kratkoročnoga kredita kod Podravske banke u iznosu od sedam milijuna kuna za pokrivanje tekuće likvidnosti, oporba je izrazila veliku zabrinutost zbog prošlogodišnjeg minusa od 12 milijuna kuna i manjka od 2.695.000 kuna iz prvih šest mjeseci ove godine. Zajednički je zaključak HDZ-a, laburista i Hrasta kako su gradske financije ugrožene, da je proračun u katastrofi te da mu je neophodan rebalans. Laburist Tetec kazao je kako je stvarni deficit zapravo 20 milijuna kuna.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

ANALIZA IZLAZNIH ANKETA // HDZ i SDP u problemu, naša županija mogla bi imati do četiri zastupnika

Rezultati izlaznih anketa govore dosta, a ne govore ništa. HDZ (59 zastupnika) je i dalje vodeća politička opcija s...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×