27.4 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Slučaj park

Grgić: Državne institucije zaustavit će protuzakonite radove u parku, Jakšić: Izabrali su kampanju lažnih vijesti i obmana, moj tim u tome neće sudjelovati
G

Radi se po bagatelnoj nabavi, bez javne rasprave, bez arhitektonskog i urbanističkog natječaja i bez građevinske dozvole, to je reklo i Društvo povjesničara umjetnosti. Radi se o velikoj devastaciji koja će odjeknuti na nacionalnoj razini, rekao je Antonio Grgić.

Ne propustite

Građanska inicijativa, koju čine Antonio Grgić i Marijan Špoljar, na konferenciji za medije iznijeli su ozbiljne tvrdnje na račun koprivničke Gradske uprave i projekta revitalizacije Gradskog parka.

Kao što je Grgić tvrdi u svom obraćanju medijima na simboličnoj lokaciji dječjeg igrališta na Trgu Kralja Tomislava, radovi u parku protuzakoniti su.

– Gradsku upravu već dugo upozoravamo na niz propusta koji su se dogodili zbog politikantskog odnosa prema prostoru. Radi se po bagatelnoj nabavi, bez javne rasprave, bez arhitektonskog i urbanističkog natječaja i bez građevinske dozvole. Radi se o velikoj devastaciji koja će odjeknuti na nacionalnoj razini, a imamo indicije da će državne institucije zaustaviti gradnju u parku i tražiti povratak u prvotno stanje. Dogodit će se da će grad potrošiti šest milijuna kuna na projekt, a kada dođe nova vlast, ona će morati potrošiti još toliko da vrati park u staro stanje – oštar je bio Grgić.

Građansku inicijativu podržalo je i Društvo povjesničara umjetnosti, koji su uputili apel Gradskoj upravi, Ministarstvu kulture, službama za zaštitu kulturne baštine i strukovnim udruženjima kako bi se zaštitilo uže središte grada.

Grgić i Špoljar odabrali su simbolično mjesto za obraćanje medijima // Foto: Matija Gudlin

Prema mišljenju Građanske inicijative, koja pretendira i na preuzimanje vlasti u Koprivnici, sadašnja uprava previše vremena i novaca troši na nepostojeće probleme, a one aktualne ne primjećuje.

– Park postoji već 150 godina, promijenilo se 50 gradonačelnika koji se nisu usudili redizajnirati park, i sada u ovom razdoblju kada ni nemamo gradonačelnika, privremena uprava odlučuje da su oni ti koji će preurediti parkPark su naše Dubrovačke zidine, nestručnjacima to izgleda kao običan park, no to je zaštićeni spomenik kulture nacionalne razine. S druge strane, Gradska uprava u ladicama ima projekt rješavanja grijanja krovnim kotlovnicama vrijedan 600 tisuća kuna, ne samo ovih osmerokatnica, nego i Uglovnice, ukupno 230 stanova. – rekao je Grgić, pokazujući na zgrade koje okružuju igralište na Trgu Kralja Tomislava.

Mišel Jakšić // Foto: Sanjin Bojić

Prozvani Mišel Jakšić smatra da su optužbe Grgića i Špoljara samo dio predizbornog folklora kojemu ne treba pridavati pažnju.

– Apsolutno shvaćam i razumijem nervozu i histeriju koju pokušavaju stvoriti kolege Grgić i Špoljar da spase svoju kampanju. Očito su izabrali kampanju stvaranja lažnih vijesti i obmana iako činjenice govore drugačije. Moj tim i ja u tome nećemo sudjelovati i želim im svu sreću – komentirao je Jakšić.

Iz Gradske uprave stiglo je i detaljno pojašnjenje projekta u kojemu se navodi da za veći dio gradnje u parku prema Pravilniku nije ni potrebna građevinska dozvola.

– Dio radova koji su predviđeni fazama može se izvoditi u skladu s Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, bez građevinske dozvole, a za dio je ona potrebna. Radovi koji se izvode temeljem navedenog pravilnika su radovi na obnovi školskog igrališta OŠ Antun Nemčić Gostovinski, uređenju dječjeg igrališta i održavanju parkovnih površina. Radovi na obnovi školskog i dječjeg igrališta provode se prema čl. 4. stavku 2. spomenutog Pravilnika, kojim je utvrđeno da se predmetni radovi mogu izvoditi bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom – navode iz Gradske uprave.

Za dio radova potrebna je građevinska dozvola, a to su izgradnja javne rasvjete gradskog parka, rasvjete školskog igrališta, i izgradnje polivalentnog prostora s gledalištem (ljetna pozornica i klizalište).

– Za Rasvjetu školskog igrališta je izdana građevinska dozvola i čeka se njena izvršnost. Za Javnu rasvjetu gradskog parka i izgradnju polivalentnog prostora s gledalištem su u izradi glavni projekti, temeljem kojih će se zatražiti građevinske dozvole. Radovi na ovim fazama započet će nakon ishođenja izvršnih građevinskih dozvola – stoji u priopćenju.

Također su naveli da nemaju nikakve informacije o postupanju nadležnih institucija i eventualnom zaustavljanju revitalizacije parka.

Zatražili smo i informacije i iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koje nas je obavijestilo da se radovi u parku obavljaju prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, za koje ne treba građevinska dozvola, a građevinska inspekcija izvršit će nadzor u skladu sa svojim planom rada.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vidovo 2024.

FOTO/VIDEO Sve staje kada Hrvatska igra, cijela Pitomača gleda Vatrene u centru

Vatreni se u Njemačkoj bore na nogometnom terenu sa Španjolcima u prvoj utakmici Eura 2024., a utakmica se prati...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×