26.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 23. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
kulturne udruge

Grubačević ukazao na nelogičnosti: Nije mi jasno kako su Mađarić i Klauček, kao članovi Kulturnog vijeća, mogli dobiti novac od Grada
G

Zašto sam ja izašao iz Kulturnog vijeća ako danas članovi mogu dobivati novac za svoje projekte? Nama su govorili da ne smijemo biti članovi ikakvog projekta ako ga planiramo prijaviti, a Mađarić i Klauček su i članovi Vijeća i dobili su novac, rekao je Grubačević

Ne propustite

Sretni su mnogi članovi raznih udruga i organizacija, kao i pojedinci koji svojim angažmanom promoviraju kulturu. Grad Koprivnica je objavio tko je sve dobio financijsku potporu te je za programe javnih potreba u kulturi dodijelio više od 122 tisuće eura.

Odluku je donio koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić na prijedlog Kulturnog vijeća kojeg od početka ove godine čine predsjednik Karlo Galinec i članovi Maja Holek, Robert Čimin, Filip Klauček i Damir Mađarić.

No naravno, ima i onih koji su nezadovoljni, i to ne činjenicom da nisu dobili ništa, iako su prijavili projekt, već zato što su primijetili niz nelogičnosti ove godine. Jedan od njih je Dalibor Grubačević, nekadašnji član Vijeća, koji se pita kako to da su članovi Kulturnog vijeća, koji su dosad bili izuzeti od ocjenjivanja te, realno gledajući, ne bi smjeli ni prijavljivati svoje programe, ove godine prijavili svoje programe? Kako to da su ih njihovi kolege iz Vijeća ocijenili te predložili Gradu Koprivnici da im dodijeli novac?

– Zašto sam ja izašao iz Kulturnog vijeća ako danas članovi Vijeća mogu dobivati novac za svoje projekte? To meni nije jasno. Nama su govorili da ne smijemo biti članovi ikakvog projekta ako ga planiramo prijaviti, a Mađarić i Klauček su i članovi Vijeća i dobili su novac – rekao je Grubačević.

Dalibor Grubačević // Foto: Facebook

Iz javno dostupnih podataka vidimo kako je Damir Mađarić, član Kulturnog vijeća, za  Kazalište Oberon, u kojem aktivno režira predstave, i prijavljeni program Kravica Rozmari Mu dobio 6090 eura.

Filip Klauček je, pak, za Glazbeni centar Musicorum, u kojem je predsjednik, i program Musicorum MasterWeek MMW 5. dobio 1500 eura.

Spomenimo kako je, prema našim saznanjima, sve do listopada 2020. godine Kulturno vijeće moralo biti izuzeto od uvida u sve prijave, ocjenjivanje i pregledavanja istih, a kamoli dobivanja financijskih sredstva za programe koje osobno provode. Upravo zato je i Dalibor Grubačević svojevremeno istupio iz Vijeća, da bi jednog dana mogao prijaviti svoj program na gradski Javni poziv, kaže nam.

Grubačević ne bježi od toga da je razlog što za svoj program nije dobio novac taj da je predao nepotpunu dokumentaciju, no ne može prijeći preko toga da su spomenuti članovi Kulturnog vijeća isti taj novac dobili, a sudjelovali su u ocjenjivanju drugih programa. Doduše, Mađarić nije sudjelovao u ocjenjivanju kategorije Dramska i plesna umjetnost, a Klauček u glazbenoj kategoriji.

No istovremeno, važno je napomenuti kako definitivno ima onih koji su prijavili jako dobre programe, a za njih nastavno tomu dobili i financijsku potporu.

RockLive dan 3
Foto: Ivan Balija

Na koprivničke glazbenike i udruge koje se bave promocijom glazbe i organiziranjem koncerata ili, pak, festivala “otišlo je” 25.950 eura, što je, kada gledamo ukupnu tablicu, drugi po redu najviši iznos dodijeljenog novca za tu granu umjetnosti. U ovoj kategoriji najviše novca su dobile udruge Rocklive, FUNK po šest tisuća eura, a najmanje je dobila Natalija Imbrišak, radi se o iznosu od 270 eura.

Nakladnička djelatnost dobila je svega 5960 eura, a najviše su u ovoj kategoriji dobili Atelieri Koprivnica, radi se o svoti od 1800 eura. Najmanje je dobilo društvo knjižničara Bilogore, Podravine i kalničkog kraja, samo 230 eura.

Književnosti je dodijeljeno 1050 eura, 300 eura Društvu hrvatskih književnika Podravsko-prigorski ogranak, a organizacija Opus grada dobila je preostalih 750 eura.

Dramska i plesna umjetnost dobila je 23.090 eura, a u ovoj kategoriji nalaze se Kazalište Oberon kojemu je dodijeljeno 6090 eura i Ludens Teatar koji je dobio 17.000 eura.

hgk mg
Sven Šestak // Foto: Matija Gudlin

Udrugama koje se bave vizualnom umjetnošću Grad je odobrio ukupno 15.390 eura, a u ovoj kategoriji su Atelieri Koprivnica, također, dobili novac, točnije 9700 eura, što je ujedno najveća svota, a najmanji iznos od 600 eura je dodijeljen organizaciji Drava dokumentacijski centar.

Audiovizualna djelatnost dobila je najveći iznos, 30.580 eura, a Udruga Karle Lulić Dobar film dobila je od tog iznosa 15.000 eura, što je ujedno najviša svota. Tomislav Mihac Kovačic je za promotivne aktivnost benda Ogenj dobio 780 eura, što je najmanja dodijeljena svota u ovoj kategoriji.

Interdisciplinarne i nove umjetnosti i kulturne prakse dobile su 6900 eura od ukupnih 122.910, a u njoj je Forum Udruga nezavisne kulture FUNK dobio za prijavljeni program 2500 eura što je najveći iznos. Najmanje novca dobila je Udruga Fun Da Mental/ Ana Vilenica, radi se o 400 eura. Spomenimo i kako je Goran Živković za svoj projekt Walking Koprivnica dobio 1000 eura.

Goran Živković Žika
Walking Koprivnica // Foto: Ivan Balija

U kategoriji Kulturno umjetnički amaterizam “otišlo je” 13.190 eura, FAK Koprivnica je od te svote dobio 10.700 eura, a zbor umirovljenika najmanju svotu od 900 eura.

Na samom kraju, u kategoriji Transverzalna područja, u kojoj se nalazi Udruga Mamuze, dodijeljeno je 800 eura.

Cijelu tablicu možete pogledati ovdje, a u njoj ćete pronaći sve udruge i organizacije te pojedince koji su prijavili svoje programe i ostvarili financijsku potporu od strane Grada Koprivnice.

Također, javno je dostupan popis odbijenih prijavljenih programa javnih potreba u kulturi. Na njemu su se našli Elizabeta Herceg, Zbor Rima, Matija Evačić, Podravska arheološka baština, Gordana Špoljar Andrašić, Dalibor Grubačević, Romana Pavliša, Ivan Grobenski, Zdenka Čavić, Dejan Halusek i Bluzz klub Koprivnica.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Radovi završeni

Podravska općina dobila novu, 424 metra dugu pješačku stazu, vrijednost skoro 160 tisuća eura

Završeni su radovi na izgradnji pješačke staze u naselju Gola. Sukladno Programu održivog razvoja lokalne zajednice kojeg provodi Ministarstvo regionalnog...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×