17.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Gube li Hrvati hrvatsku šumu?
G

Ne propustite

Prije nekoliko dana hrvatsku javnost šokirala je objava novog cjenika Hrvatskih šuma kojim se naplaćuju odmor i rekreaciju na svakoj površini pod upravom Hrvatskih šuma.

Šuma (foto: Wikimedia Commons)Šume i šumska područja čine 47% kopnene površine Republike Hrvatske, odnosno zauzimaju površinu od 2 688 687 ha od koje je najveći dio, odnosno 2 106 917 ha, u vlasništvu države, a samo manji dio (581 770 ha) pripada privatnim šumoposjednicima. Hrvatske šume gospodare glavninom šuma u vlasništvu Republike Hrvatske (2 018 987 ha).

Iako iz Hrvatskih šuma tvrde da se prema cjeniku naplaćuju samo šumski sadržaji u koje se posebno ulagalo, odnosno da se šumom može voziti bicikl kao i do sada, rijetko koja obitelj s djecom bi odabrala zarastao, nepregledan i potencijalno opasan šumski ”put” pred uređenom stazom. Nije pretjerano teško za zaključiti da su Hrvatske šume ovim cjenikom ostavile roditelje bez izbora te ih tako primorale da i za boravak u prirodi (koji je do sada bio jedini besplatan oblik rekreacije i obiteljskog druženja) moraju posegnuti u džep koji je nažalost u Hrvata sve plići.

Tako se za izlet na uređenoj površini treba izdvojiti 20 kn po osobi, odnosno 40 kn za obitelj. Korištenje biciklističkih staza naplaćuje se 10 kn po osobi dok će obitelj korištenje istih koštati 20 kn.

Osim aktivnosti, naplaćuje se ubiranje i sakupljanje šumskih plodova.

Zlatko Miliša, sveučilišni profesor i euroskeptik, uvođenje cjenika smatra uvertirom u prodaju hrvatskih šuma, odnosno prvim testom strpljivosti stavljenim pred hrvatski narod. Ističe da će hrvatske vlasti uskoro dati šume u koncesiju provodeći tako naloge Europske komisije, MMF-a i Svjetske banke kojima će Hrvatska izgubiti svoje nacionalno i prirodno bogatstvo.

Da li je uvođenje cjenika samo dio plana kojim će Hrvatska izgubiti svoje prirodno bogatstvo ne može se sa sigurnošću tvrditi, no sigurno je da je ova odluka Hrvatskih šuma izazvala nezadovoljstvo javnosti.

S obzirom da su Hrvatske šume od 2002. nositelj FSC certifikata za gospodarenje šumom koji ”znači da se šumom gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima”, odgovorno gospodarenje šumom njihova je dužnost koju hrvatski narod zaslužuje.

izvor: biologija.com.hr (Vesna Gulin)

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dan općine

FOTO Slavi se u Pitomači, svi su dobro raspoženi i predivno uređeni za svečanost u Domu kulture

Svečano je danas u Pitomači, a povod je proslava Dana općine i svečana sjednica na koju su došli brojni...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×