14.3 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Virtualna galerija hlebine

H. Kušenić: Izlazimo iz tradicionalnih okvira
H

Ne propustite

Umjetnička djela Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama odnedavno su dostupna ljubiteljima umjetnosti diljem svijeta zahvaljujući projektu Google Cultural Institute. U samo nekoliko klikova, svi zainteresirani mogu uživati u virtualnim izložbama Galerije.

– Googleov tim nam se samoinicijativno javio još krajem 2014. godine nakon što su pregledavali područja koja bi im bila zanimljiva za njihov projekt. Izrazili su veliku zainteresiranost za njeno prezentiranje putem Street Viewa i izložbenih postava online – rekla je Helena Kušenić, kustosica Galerije Hlebine.

Helena Kušenić // Foto: Matija Gudlin
Helena Kušenić // Foto: Matija Gudlin

Objasnila je kako je snimanje Galerije odrađeno prošlo ljeto nakon čega je uslijedilo učitavanje fotografija radova kojih je u bazi trenutno 154. nakon toga bilo je potrebno svakom predmetu pridružiti godinu, tehniku, opis i biografiju umjetnika na engleskom jeziku.

Trenutno su putem platforme dostupna 154 reprezentativna predmeta iz Zbirke naivne umjetnosti koji su razdijeljeni u tematske izložbe Donacija Ivana Generalića, Prva, druga i treća generacija Hlebinske škole, Autsajderi i aktualni nastavljači tradicije, Naivna skulptura te Grafičke mape Josipa Generalića.

– Ovime se priključujemo svjetskim trendovima, moderniziramo se, izlazimo iz tradicionalnih okvira te postajemo dostupni putem novih tehnologija i u potpunosti umreženi s cijelim svijetom. Ovo će svakako pomoći njenoj boljoj vidljivosti i dostupnosti, prvenstveno među mlađom publikom koja je navikla na korištenje suvremenih tehnologija – kazala je H. Kušenić.

Projektom Google Cultural Institute zadovoljan je i Marijan Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice.

Marijan Špoljar // Foto: Arhiva ePodravina.hr
Marijan Špoljar // Foto: Arhiva ePodravina.hr

– Biti uključen u takav projekt znači aktivnu participaciju u globalnom komunikacijskom procesu i u otvorenom kulturnom pokretu, što će našu malu i regionalnu provincijsku instituciju ohrabriti u našem otvaranju prema novim i suvremenim oblicima i formama djelovanja – istaknuo je Špoljar i dodao kako je ovo dokaz o zanimljivosti i aktualnosti fenomena kojim se Galerija bavi.

Isto tako, H. Kušenić smatra da je ovo dobar način popularizacije naivne umjetnosti koja postaje dostupna gotovo svima te da će mnogi, zaintrigirani nekim djelima, sigurno posjetiti Galeriju.

Uz Galeriju Hlebine, na ovoj platformi može se virtualno razgledati Muzej za umjetnost i obrt i njegove digitalne izložbe.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

minus na računu

Vozaču zbog pijanstva sud “odrezao” ono što je nekome mjesečna plaća, a završio i sa zabranom

Vožnja u pijanom stanju nije se pokazala dobrim izborom za 48-godišnjeg vozača koji je jučer doveden na Prekršajni odjel...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×