9 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
DJED MRAZ KOD VAS 

Hlebinčani ne dozvoljavaju virusu da ukrade podravski Božić: Korona zaustavit’ nas neće, jer djedica u vlakiću i Facebookom se kreće!
H

Na Facebook stranici Stari zanati od 1. do 19. prosinca, svaki dan u 19 sati, održavat će se radionice, prikazivati mali igrokazi, izvoditi recitacije, čitati bajke, izrađivati tradicijski kolači te zanimljive prezentacije.

Ne propustite

U vrijeme neugodnih korona-vijesti i atmosfere kakvu si ne želimo u najradosnije doba godine, vesela i kreativna priča stiže iz Hlebina. Pod geslom „Djed Mraz kod Vas“, hlebinska udruga Stari zanati osmislila je program epidemiološki sigurnih adventskih i božićnih aktivnosti. Na velikom Hlebinskom imanju Udruge tijekom prosinca će se preobraziti u pravi mali tradicijsko-stvaralački „pogon“ Djeda Mraza.

Ljubitelji starih običaja i vještina na imanju će moći vidjeti kako se, primjerice, izrađuju unikatne potkovice s imenom, glinene posude za pečenje i vrčevi za kiseljenje mlijeka, ili pak pletene košare za kukuruz.

Kako navode glavni djedičini pomagači, Petra i Ervin, legendarni podravski vilenjaci, u neobičnoj hlebinskoj božićnoj radionici nastajat će i različite tradicijske drvene igračke – autići, avioni, vlakići, konjići, patkice, viteški mačevi, sjekire i štitovi.

Naravno, kakav bi to kreativni Božić u Hlebinama bio, kad mu se ne bi pridružili i hlebinski majstori naivne umjetnosti. Na imanju Starih zanata su trojica – Zlatko Kolarek, Stjepan Pongrac i Branko Matina.

Slikar Zlatko ističe da je u djedičinoj radionici veselo i ne gubi se vrijeme.

– S vilenjacima nema šale, norma se mora ispuniti! Pravi podravski pogon!, kaže u šali.

S obzirom na epidemiološku situaciju, Hlebinčani su si ambicioznu normu postavili i na virtualnom planu. Tako će se na Facebook stranici Stari zanati od 1. do 19. prosinca, svaki dan u 19 sati, održavati radionice, prikazivati mali igrokazi, recitacije, čitati bajke, izrađivati tradicijski kolači te zanimljive prezentacije, poput one turističkog samoodrživog retro-vlakića, inače u potpunosti hlebinskog patenta.

Kako je pojasnio hlebinski djedica, u druga doba godine poznat kao Tihomir Želimorski, Udruga je tijekom 2020., unatoč pandemiji, na siguran način organizirala niz zanimljivih manifestacija, pa sigurno nikome, a najmanje koroni, neće dopustiti da ukrade podravski Božić. Pretočeno u stihove, jer i time se bave kreativni Hlebinci:

– Ni nesretna korona zaustavit’ nas neće, jer Djedica u vlakiću i Facebookom se kreće! – poručuju iz Hlebina.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024

[FOTO] PRIVREMENI REZULTATI HDZ ima sedam, SDP četiri mandata, u Sabor ulazi Tomislav Golubić

Državno izborno povjerenstvo u 21 sat objavio je prve neslužbene rezultate parlamentarnih izbora. Kako smo već pisali, do sada...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×