VJERSKE SVEČANOSTI

Hoće li se i kada u Podravini održavati krizme i pričesti? “Dođe li do pogoršanja, moguće je prolongiranje termina”

Župnici diljem Hrvatske čekaju odluke Stožera civilne zaštite RH te samih biskupa.

11:21h
0
Koprivnica Stepincevo
Foto: Varaždinska biskupija

Hrvatska ponovno bilježi porast broja koronavirusom zaraženih osoba. Pojedine županije uvele su strože epidemiološke mjere, što podrazumijeva otkazivanje ili odgađanje uobičajenih zbivanja pa i odvijanje nastave na daljinu.

U uobičajenim su okolnostima travanj i svibanj mjeseci tijekom kojih se organiziraju krizme i svete pričesti. Podsjetimo, prošle su godine, također pandemijske, ove vjerske svečanosti dobile kasnije termine te su se održavale pod posebnim okolnostima.

Kako smo sredinom travnja, jasno je kako će i ove godine scenarij biti na tragu prošlogodišnjeg. Jutarnji.hr piše kako župnici diljem Hrvatske čekaju odluke Stožera civilne zaštite RH te samih biskupa.

Marko Domiter, tajnik biskupa Varaždinske biskupije koja uključuje župe đurđevačkog, koprivničkog, virovskog i ludbreškog kraja, za jutarnji.hr kazao je kako svaka biskupija ima svoj način uređivanja termina podjele svetih sakramenata.

– U našoj biskupiju planirano je da to bude od Nedjelje Duhova. Dakle, krajem svibnja pa nadalje. Nadamo se povoljnoj epidemiološkoj situaciji, no dođe li do pogoršanja, moguće je i prolongiranje termina. U svakom slučaju, pridržavat ćemo se svih mjera kako bismo smanjili mogućnost zaraze. Župnici su objavili termine, no vidjet ćemo hoće li se obistiniti s obzirom na situaciju – rekao je Domiter.