Inicijativa Di bumo jeli

Hotel Podravina ponovo u igri za studentsku menzu, studenti jedva čekaju topli obrok

08:30h
0
Sven Rastovac i Tina Blagušević // Foto: Matija Gudlin

Na kraju mjeseca ispada da za hranu dajemo više nego za stan. Kuhanje nam je skuplje od gotove hrane, jedino ako nas više živi zajedno, ispričala je jedna od začetnica inicijative ‘Di bumo jeli’ Tina Blagušević.

Studenti koprvničkog Sveučilišta Sjever od ove su školske godine, već osam mjeseci, suočeni su s problemom nedostatka menze.

Za prehranu po pekarama i objektima brze prehrane moraju posegnuti znatno dublje u svoj džep. U menzi ih je obrok s juhom, kažu, koštao 6,5 kuna, dok je to sada i do 30 kuna za hladni obrok.

Iz tog su razloga, u sklopu projekta na fakultetu Grad na drugi pogled, pokrenuli inicijativu pod nazivom ‘Di bumo jeli? Otvorili su Facebook grupu te gradom lijepe plakate i naljepnice sa zanimljivim napisima poput: ‘Baš sam gladan, baš sam ljut, noć je hladna, dug je put.’

– Na kraju mjeseca ispada da za hranu dajemo više nego za stan. Kuhanje nam je skuplje od gotove hrane, jedino ako nas više živi zajedno – ispričala je jedna od začetnica ove

Studenti apeliraju na ministarstvo da što prije donese odluku // Foto: Matija Gudlin
Studenti apeliraju na ministarstvo da što prije donese odluku // Foto: Matija Gudlin

inicijative Tina Blagušević, studentica druge godine Medijskog dizajna iz Ivanić grada koja je inicijativu pokrenula s kolegama Svenom Rastovcem i Petrom Begovićem. U inicijativi su ih ubrzo podržali brojni studenti.

Sven se požalio da kao studenti za restorane nemaju novaca te su prisiljeni jesti nezdravu brzu hranu. Riječ je o dodatnom trošku na koji nisu računali prilikom upisa na fakultet.

Podsjetimo, prošle je godine bio raspisan natječaj za ponuditelja menze na koji se prijavila jedino Podravka. U njihovom radničkom restoranu menza je tamo funkcionirala tek dva tjedna, tijekom prosinca prošle godine.

– Podravka nam nije bila daleko, no problem je bio što su termini za ručak i večeru bili u vrijeme kada imamo predavanja pa je to ubrzo propalo – ispričao je Sven.

Prijašnjih godina menza je bila smještena u Hotelu Podravina, a iako je vlasnik hotela Boris Dvorski kazao da odustaje od tog posla jer mu se ne isplati, potvrdio nam je da se ponovo prijavio na javni poziv, koji je trajao do petka.

– Prijavio se jesam, no to ne znači da pristajem na te uvjete. Ili će biti kako mi želimo ili nikako. Studenti mogu jesti po nekim normalnim cijenama, a ovo što oni nude nema veze s realnošću i nama je neisplativo – kaže Dvorski.

Podsjetimo, Dvorski se lani ‘razljutio’, kako kaže, na pojedince koji su se neprestano žalili, dok je većina studenata bila zadovoljna s prehranom i na kraju se pokazalo da je hotel ipak najbolja opcija.

Studenti pak apeliraju na Ministarstvo da što prije donese odluku.

– Ako se požure, rješenje mogu donijeti u roku od dva tjedna, a mi smo za to da menza ponovo bude u Hotelu Podravina i da si konačno možemo priuštiti topli obrok – zaključila je Tina.

čitam...