6.3 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Mi, superjunaci

Hrabra mama Jelena Mašek objavila slikovnicu kako bi pomogla osobama s invaliditetom: Patrik je danas sjajno, a ja mogu mirno spavati
H

Svi se busamo u prsa pričama o integraciji. empatiji, socijalizaciji, ali u sustavu obrazovanja vidimo koliko smo zapravo nespremni na prihvaćanje i empatiju

Ne propustite

Jelena Mašek, rodom iz Križevaca, a danas sa zagrebačkom adresom, majka je javnosti dobro poznatog Patrika. Kako ih se opravdano naziva “Mama hrabrost” i “Hrabri Patrik”, pažnju su privukli nesebičnom borbom za zdravlje ne samo Patrika, već i ostalih sa sličnim dijagnozama u Hrvatskoj.

Patrik boluje od Treacher-Collinsova sindroma, a riječ je o rijetkom genetskom poremećaju zbog kojeg se kosti lubanje i lica ne mogu u potpunosti razviti.

U nizu borbi za bolji život svog Patrika, ova je hrabra mama prošla kroz cijelu nemilosrdnost sustava, pa je sve razveselila njena objava na društvenim mrežama krajem siječnja. Naime, Jelena je napravila edukativnu slikovnicu “Mi, Superjunaci” s ciljem senzibiliziranja javnosti.

jelena mašek, patrik, slikovnica
Ustupila: Jelena Mašek

– Ta tema mene stalno okružuje. I privatno s Patrikom i sada poslovno gdje se u školi u kojoj radim svakodnevno susrećem s osobama s invaliditetom, pa je i slikovnica nekako kao dio svega morala isplivati – kaže nam Jelena o nastanku same ideje.

– Mene je na ovo potaknula činjenica što je kod Patrika vidljiv invaliditet, kao i kod djece u invalidskim kolicima ili onih s Downovim sindromom, dok s druge strane neke intelektualne teškoće, poremećaji ponašanja nisu toliko vidljivi. Svi se busamo u prsa pričama o integraciji. empatiji, socijalizaciji, ali u sustavu obrazovanja vidimo koliko smo zapravo nespremni na prihvaćanje i empatiju – govori nam Jelena.

Dodaje kako nam je empatija urođena, ali ako se ona na neki način ne trenira, zapravo dolazimo do toga da djeca nisu spremna na različitost.

– Slikovnica nije napravljena samo za djecu, već i za odrasle, jer djeca kopiraju ponašanje odraslih. Tolerancija, uvažavanje, empatija ono je na što sam ovom slikovnicom željela skrenuti pozornost – kaže.

Slikovnicu su ilustrirali školarci što je još jedna posebnost ovog projekta.

– Učenicima je čitan tekst, a oni su nastavno na to radili radove koji su sada ilustracije. Kada vidite kako djeca dožive ove teme i na koji način oni to prenesu u slikama, onda postanete svjesni da se zapravo jako puno toga može napraviti – govori nam.

jelena mašek, patrik, slikovnica
Ustupila: Jelena Mašek

Nakon objave da je slikovnica napravljena nastao je velik interes i prije početka njene promocije.

– Jako nas je iznenadio interes jer smo samo unutar našeg manjeg kruga objavili informaciju da je slikovnica napravljena, a ona je već sada u drugom tisku – zadovoljna je, te dodaje kako je plan da se slikovnica predstavi u vrtićima, centrima za odgoj i obrazovanje, školama i knjižnicama.

Slikovnicu je planirala objaviti sama, iako je bila u kontaktu s nekim izdavačima, no na kraju je objavljena u suradnji sa Zakladom Pomozimo djeci s invaliditetom iz Dubrovnika.

– Iako sam tražila sponzorstvo na više strana, odgovora nije bilo. Ovo nije priča koja je nastala s idejom da se na njoj zaradi neki novac, tako da sam u jednom razgovoru s kolegicom Dženitom Lazarević koja je pokrenula osnivanje Zaklade došla na ideju da upravo tako objavimo ovu slikovnicu – kaže Jelena.

Sva prikupljena sredstva od prodaje slikovnice, čija je cijena osam eura, ići će za potrebe rada Zaklade, a fokus će biti na prilagodbi stanovanja osoba s invaliditetom.

Hrabra mama Jelena osim slikovnice priprema i druga izdanja, a njen Patrik danas je već pred krajem srednjoškolskog obrazovanja.

– Patrik je sjajno, dobio je implantat za uho, a o tome smo obavijestili sve za koje znamo da imaju istu potrebu, kako bi i drugi imali mogućnost dobiti isto. Završava školu za upravnog referenta i naš dobar odnos doveo nas je do toga da ima kvalitetan život. Ja danas mogu mirno spavati – zaključuje Jelena Mašek.

jelena mašek, patrik, slikovnica
Ustupila: Jelena Mašek

Rad Zaklade možete podržati i vi uplatom iznosa od osam eura na HR6523600001103111621, a potrebno je naznačiti točnu adresu za dostavu slikovnice ili se možete javiti na neki od kontakata udruge Poseban prijatelj.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Državna cesta broj 10

KAOS Pet minuta nakon prometne na brzoj cesti dogodio se i lančani sudar, vozač prebrzo jurio

Nakon prve prometne nesreće na državnoj cesti broj 10 došlo je do još jedne prometne nesreće s materijalnom štetom....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×