gradsko vijeće koprivnica

Hrvoje Tisaj (SDP) prisegnuo za vijećnika, prijedlog nezavisnog Antonija Grgića nije odobrio niti jedan vijećnik, a usvojen je i plan gospodarenja otpadom

Koprivnički gradski vijećnici okupili su se danas na još jednoj sjednici Gradskog vijeća na čijem su se dnevnom redu našle dvije točke.

18:20h
0
Sjednica Gradskog vijeća
Foto: Ivan Brkić

Koprivnički gradski vijećnici okupili su se danas na još jednoj sjednici Gradskog vijeća na čijem su se dnevnom redu našle dvije točke. Prije samog početka, nezavisni vijećnik Antonio Grgić predložio je hitnu nadopunu dnevnog reda s točkom koja se odnosila na projekt Aglomeracije u Koprivnici. Glavni cilj ove njegove inicijative je, kaže, da se omogući koprivničkom Komingu da aplicira na natječaj za taj posao.

– Koming ima znanja i mogućnosti odraditi taj posao, jer je bio izvođač sličnog projekta aglomeracije Nova Gradiška. Kada bi Koming gradio aglomeraciju Koprivnica, očuvalo bi se stotinjak radnih mjesta. Također, ako se ne postigne dovoljan postotak novih priključaka dio ili cijeli iznos koji ćemo povući iz EU fondova morati ćemo vratiti, što bi zbog svote od 370 milijuna kuna na koliko se procjenjuje projekt, bio veliki udarac kako za građane Koprivnice, tako i za proračun Grada Koprivnice – kaže Grgić.

Ukratko, gradonačelnik Mišel Jakšić zahvalio je na prijedlogu, ali i poručio vijećniku Grgiću da je ovu temu izbanalizirao te da nije u redu što ju je samo tako ‘bacio’ pred vijećnike i javnost.

Sjednica Gradskog vijeća
Antonio Grgić // Foto: Ivan Brkić

– Kako očekujete da danas o tome raspravljamo, ako vijećnici nemaju dovoljno podataka o toj temi. Mogu reći da je projekt u završnoj fazi, ali u ovom trenutku ne možemo reći ništa konkretno jer nema krajnje studije izvodivosti. Tako da danas bilo kakvim istupima možemo izazvati plašenje ili stvaranje euforije, Kad bude vrijeme, naći će se tema već na gradskom vijeću, ali i na Županijskoj skupštini – kazao je gradonačelnik.

Prozvao ga je za populizam i demagogiju po pitanju Kominga te rekao da iz njegovih usta neće izaći van da će se napraviti nešto da Koming dobije taj posao te da će se izvođač radova tražiti  prema Zakonu o javnoj nabavi — jasan je bio Jakšić.

Prijedlog nije prošao – svih 20 vijećnika bilo je protiv nadopune.

Sjednica Gradskog vijeća
Hrvoje Tisaj //Foto: Ivan Brkić

Jedna od točaka odnosila se na polaganje svečane prisege novog člana vijeća, točnije Hrvoja Tisaja (SDP). On je tako zamijenio donedavnog vijećnika Darija Jemreka koji je  postao pročelnik Službe ureda gradonačelnika Grada Koprivnice pa dužnost vijećnika više ne može obnašati.

Nakon toga, na dnevnom redu našla se i rasprava o donošenju plana gospodarenja otpadom u Koprivnici i to za razdoblje od 2018. do 2023. godine.

– Grad Koprivnica je, kad se sve zbroji, je među liderima kad se priča o razvrstavanju otpada. Treba nam još sortirnica, novo reciklažno dvorište, iskoraci u kompostištu, no ovom odlukom stvaramo preduvjete da stvaramo gospodarske benefite. Isto tako, vodimo brigu da ovaj kraj ostavimo našim generacijama u boljem stanju, nego što smo ga zatekli – kazao je gradonačelnik Jakšić.

Sjednica Gradskog vijeća
Goran Kovačić // Foto: Ivan Brkić

Goran Kovačić (HDZ) postavio je pitanje vezano za odlaganje građevinskog otpada te istaknuo da je na stranicama Komunalca pronašao informaciju koja je govorila o tome da odlaganje nije moguće, a onda mu je telefonski rečeno da se otpad ipak odlaže.

Nezavisna Danijela Glavosek Kovačić tom je prilikom rekla da je krajnje vrijeme da se prihvati plan gospodarenja jer se kasni s obzirom da je poziv bio još u svibnju prošle godine.

– Skačemo na zadnji vlak, nadam se da ćemo stići. Plan je radila tvrtka kojoj se nema što zamjeriti, sve je to manje, više slično kao i u drugim gradovima. Solidan je i trebali bi ga usvojiti.  Spomenuto je da će se graditi sortirnica i novo reciklažno dvorište, ali nije vidljivo gdje. Pretpostavljam da ne postoje građevinske dozvole za to i zanima me hoćemo li stići aplicirati na Fondove za izgradnju – kazala je vijećnica D. Glavosek-Kovačić.

Sjednica Gradskog vijeća
Danijela Glavosek Kovačić //Foto: Ivan Brkić

Jakšić se nadovezao te rekao da je prošli tjedan konačno dobivena dozvola za građevinski otpad i ovih dana će biti prezentacija te ‘priča’ po tom pitanju ide dalje te da je očito na stranicama Komunalca došlo do pogreške.

– Što se tiče proračuna financiranja, stavili smo sortirnicu u proračun jer smo imali najave da će krenuti možda u ovoj godini. Za sad se ipak priča prevaljuje za iduću godinu, ali nećemo to dirati za sada. Mi ćemo biti spremni aplicirati ako krene krajem godine. I mi smo malo iznenađeni ako ne ide u ovoj godini jer bi nam svima bilo lakše da je tako. Ali, puno je propisa i zakona te se bore i u Fondu i ministarstvu. Projekt je tu, a bit će i građevinska dozvola u roku. To neće doći pod upitnik – kazao je gradonačelnik Jakšić.

Plan je na kraju usvojen jednoglasno.