nema se za režije

Idu opomene pa isključenja. Građani Komunalcu duguju 9,4 milijuna kuna

07:00h
0
Komunalac // Foto: Matija Gudlin

Najčešće se ne plaćaju oni najveći računi pa se dug za potrošnju plina popeo na 3,6 milijuna kuna.

Da se nema ni za režije, dokaz su dugovanja građana prema koprivničkom Komunalcu.

Nakon polugodišnjeg financijskog izviješća ustanovili da im građani za plin, smeće, vodu i groblje duguju vrtoglavih 9,4 milijuna kuna.

Najčešće se ne plaćaju oni najveći računi pa se dug za potrošnju plina popeo na 3,6 milijuna kuna. Plinskih dužnika je ukupno 6271.

Iz Komunalca poručuju da u kolovozu počinju slati opomene, a tko ni tada ne plati bit će isključen te zimu dočekati bez grijanja.

Kako plin, tako i voda. Za vodne usluge u kućama 6349 građana dužno je 2,3 milijuna kuna.

Za vodne usluge u zgradama cifra je nešto manja pa je tako dužnika 1563, s ukupnim dugovanjem od 642 tisuće kuna.

Redovito se ne plaćaju ni oni manji računi za odvoz komunalnog otpada pa se tako nakupio dug od 1,3 millijuna kuna za 5618 građana.

Komunalcu ne sjedaju ni uplate za grobljanske usluge na području Koprivnice za koje 5689 dužnika treba platiti još 1,5 milijuna kuna.

Iako su dugovi ogromni, ipak su manji nego u lanjskoj godini. Ukupno dugovanje kućanstva za potrošnju plina u odnosu na 2015. godinu smanjilo se za 12 posto, za vodne usluge 6 posto, za odvoz komunalnog otpada 10 posto te za grobljanske usluge za šest posto.

– Račune obično plaćam redovito. Ponekad se dogodi da zakasnim, ali ne više od deset dana – rekao nam je Jugoslav Ogrizović, kojega smo sreli prilikom plaćanja računa.

No to nije slučaj sa svima pa iz Komunalca poručuju građanima da ako ne mogu drukčije, plate u ratama.

‘Kako bismo korisnicima olakšali plaćanje dugovanja, svi oni svakim radnim danom od 7 do 19 sati u Komunalcu, Mosna ulica 15, mogu sklopiti Sporazum o obročnom plaćanju‘, napomenuli su iz komunalnog poduzeća.

Nedavno je u gradskom poduzeću uvedena i usluga E-račun, preko koje se mjesečni računi dostavljaju isključivo u elektronskom obliku te se mogu jednostavno pregledati na računalu.