10.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 4. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Sušno ljeto

Imate nezrele jabuke? Evo pet odličnih načina kako ih iskoristiti
I

I nezrele jabuke ipak se mogu iskoristiti

Ne propustite

Ljeto je ove godine prilično sušno, a to nije pogodno za brojne kulture, pa tako i jabuke. Nezrele jabuke na tlu nažalost su uobičajen prizor u voćnjacima.

No, i nezrele jabuke ipak se mogu iskoristiti. Evo nekoliko savjeta Agrokluba.

Džem ili marmelada

Od nezrelih jabuka možete napraviti džem ili marmeladu, a za 1 kg jabuka vam je potrebno 500 g šećera, sok jednog limuna i 200 ml vode. Voće operite, ogulite i narežite na komadiće ako želite džem, a ako pravite marmeladu, izblendajte. U velikom loncu ih pomiješajte sa šećerom, vodom i sokom limuna. Kuhajte na laganoj vatri, često mješajući oko 45 minuta do sat vremena. Ulijte u sterilizirane, vrele staklenke te ih umotajte u deke i ostavite da se ohlade. Spremite na tamno i hladno mjesto.

Kompot

Za 1 kg jabuka koje ćete preraditi u kompot treba vam 200 g šećera, litra vode, sok jednog limuna te cimet ili vanilija po želji. Jabuke operite, ogulite i narežite na željene komade. U loncu prokuhajte vodu sa šećerom i limunovim sokom. Dodajte jabuke i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju, do 20 minuta. Dodajte cimet ili vaniliju po želji. Ulijte u staklenke po istom principu kao kod džema, odnosno marmelade.

Sok

Uz 1 kg jabuka potrebna vam je voda, šećer ili med. Oprane, oguljene i narezane jabuke stavite u blender i dodajte malo vode. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Procijedite kroz sito ili gazu kako biste uklonili pulpu koju možete iskoristiti u zobenoj kaši ili kolačima. Po potrebi dodajte šećer ili med. Sok ulijte u staklene boce i čuvajte u hladnjaku nekoliko dana. Za duže čuvanje možete pasterizirati u pećnici.

Pire

Pire kojega možete koristiti kao dodatak jelima ili u pripremi kolača napravite jednako kao sok, ali bez cijeđenja pulpe. Za duže trajanje stavite više šećera, prokuhajte ga 15 do 20 minuta te ulijte u sterilizirane, vrele boce.

Ocat

Budući da su kiselije od zrelih, ove jabuke mogu biti dobre i za izradu octa. Uz jabuke vam je potrebna voda i malo šećera. Operite ih te narežite zajedno s korom i sjemenkama i stavite u veliku staklenku. Prelijte ih vodom tako da ih potpuno prekrije. Dodajte 1 žličicu šećera po litri vode kako bi potaknuli fermentaciju. Staklenku pokrijte gazom ili kuhinjskom krpom i zavežite gumicom. Ostavite na sobnoj temperaturi 3-4 tjedna, miješajući jednom dnevno. Kada tekućina postane kisela i miriše na ocat, procijedite i prelijte u čiste boce. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

LISTA SRAMA

POREZNI DUŽNICI Firma iz Stiske natukla pola milijuna eura duga, jedna podravska obitelj duguje 3,8 milijuna eura!

Greenbird medical iz Molvi Greda, nekadašnja fantomska firma Kristijana Krezića em je u stečaju, em je uvjerljivo najveći porezni...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×