3.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 22. prosinca 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
Sušno ljeto

Imate nezrele jabuke? Evo pet odličnih načina kako ih iskoristiti
I

I nezrele jabuke ipak se mogu iskoristiti

Ne propustite

Ljeto je ove godine prilično sušno, a to nije pogodno za brojne kulture, pa tako i jabuke. Nezrele jabuke na tlu nažalost su uobičajen prizor u voćnjacima.

No, i nezrele jabuke ipak se mogu iskoristiti. Evo nekoliko savjeta Agrokluba.

Džem ili marmelada

Od nezrelih jabuka možete napraviti džem ili marmeladu, a za 1 kg jabuka vam je potrebno 500 g šećera, sok jednog limuna i 200 ml vode. Voće operite, ogulite i narežite na komadiće ako želite džem, a ako pravite marmeladu, izblendajte. U velikom loncu ih pomiješajte sa šećerom, vodom i sokom limuna. Kuhajte na laganoj vatri, često mješajući oko 45 minuta do sat vremena. Ulijte u sterilizirane, vrele staklenke te ih umotajte u deke i ostavite da se ohlade. Spremite na tamno i hladno mjesto.

Kompot

Za 1 kg jabuka koje ćete preraditi u kompot treba vam 200 g šećera, litra vode, sok jednog limuna te cimet ili vanilija po želji. Jabuke operite, ogulite i narežite na željene komade. U loncu prokuhajte vodu sa šećerom i limunovim sokom. Dodajte jabuke i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju, do 20 minuta. Dodajte cimet ili vaniliju po želji. Ulijte u staklenke po istom principu kao kod džema, odnosno marmelade.

Sok

Uz 1 kg jabuka potrebna vam je voda, šećer ili med. Oprane, oguljene i narezane jabuke stavite u blender i dodajte malo vode. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Procijedite kroz sito ili gazu kako biste uklonili pulpu koju možete iskoristiti u zobenoj kaši ili kolačima. Po potrebi dodajte šećer ili med. Sok ulijte u staklene boce i čuvajte u hladnjaku nekoliko dana. Za duže čuvanje možete pasterizirati u pećnici.

Pire

Pire kojega možete koristiti kao dodatak jelima ili u pripremi kolača napravite jednako kao sok, ali bez cijeđenja pulpe. Za duže trajanje stavite više šećera, prokuhajte ga 15 do 20 minuta te ulijte u sterilizirane, vrele boce.

Ocat

Budući da su kiselije od zrelih, ove jabuke mogu biti dobre i za izradu octa. Uz jabuke vam je potrebna voda i malo šećera. Operite ih te narežite zajedno s korom i sjemenkama i stavite u veliku staklenku. Prelijte ih vodom tako da ih potpuno prekrije. Dodajte 1 žličicu šećera po litri vode kako bi potaknuli fermentaciju. Staklenku pokrijte gazom ili kuhinjskom krpom i zavežite gumicom. Ostavite na sobnoj temperaturi 3-4 tjedna, miješajući jednom dnevno. Kada tekućina postane kisela i miriše na ocat, procijedite i prelijte u čiste boce. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nema ozlijeđenih

U Križevcima gorjela obiteljska kuća, sve je krenulo od dimnjaka!

Kako doznajemo u policiji, jučer oko 10.30 u Križevcima u Ulici Greberanec došlo je do požara na vanjskom djelu obiteljske...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×