10.2 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
VOĆARSKE MUKE

FOTO/VIDEO Stjepan uzgaja jabuke pune okusa, kao nekada: Vrijeme se skroz “pošemerilo”, bojim se ove godine
F

Klimatske promjene čine svoje i već je postalo normalno da sve voćke imaju raniju cvatnju i onda nas nakon toga pogodi mraz kaže Stjepan Bujan

Ne propustite

Stjepan Bujan iz đurđevačkog prigradskog naselja Sirova Katalena nastavio je obiteljsku tradiciju i u svom voćnjaku, čija je površina malo više od jednog hektara, uzgaja jabuke.

Iz godine u godinu, ističe Stjepan, svi voćari su suočeni sa smanjenim urodom na koji se odražava činjenica da imaju „tvornicu na otvorenom”. Klimatske promjene najbolje se odražavaju u voćarstvu, a kako sad stvari stoje uzgajivače jabuka očekuje još jedna neizvjesna sezona.

Urod u voćnjaku sve manji

– Lani mi je urod bio prepolovljen. Dobili smo oko 15 tona jabuke, a idealnim sezonama znali smo imati između 30 i 40 tona. Nažalost, klimatske promjene čine svoje i već je postalo normalno da sve voćke imaju raniju cvatnju i onda nas nakon toga pogodi mraz. Bojimo se kakva će biti i ova godina jer se vrijeme skroz „pošemerilo”. Ne bi nas čudilo da u travnju, kad je nama najvažnije razdoblje, imamo pravu zimu koje nije bilo u siječnju – kaže Stjepan Bujan.

Stjepan Bujan, Jabuke
Foto: Ivan Balija

Rane sorte jabuka, dodaje on, najviše stradavaju, no i na kasnim u posljednjih nekoliko godina mraz ostavlja tragove. Ipak, zasad ne razmišlja o prestanku uzgoja jer ima vlastitu hladnjaču pa nije prisiljen surađivati s otkupljivačima.

Stalne borbe

– Imam gdje skladištiti jabuke pa me to spašava jer se mogu osloniti na vlastitu prodaju bez koje se zapravo ne bi moglo živjeti od uzgoja. Otkupljivači nude mizerne cijene, a s vlastitom prodajom uspijevam biti na pozitivnoj nuli. Kad bi imali rodne godine, onda bi mogli reći da se od uzgoja može solidno živjeti – ističe Stjepan Bujan.

Dodatni teret su, naglašava Stjepan, i veliki trgovački lanci jer uzgajivači moraju paziti da njihove cijene budu malo povoljnije.

Stjepan Bujan, Jabuke
Foto: Ivan Balija

– Stalno imamo nekakve borbe, ali to je tako u voćarstvu. Moramo privlačiti kupce, a na ruku nam ne ide činjenica da danas većina građana neće doći na plac samo radi jabuka ili nekog drugog voća. Jedina nada su nam povoljnije cijene pa nekako uspijevamo prodati ono malo uroda što poberemo – zaključio je Stjepan Bujan.

Stjepan Bujan, Jabuke
Foto: Ivan Balija
Stjepan Bujan, Jabuke
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Naše bogatstvo

[FOTO] IZVRSNA VIJEST Peteranski bijeli vez „file“ zaštićen kao trajno kulturno nematerijalno dobro

Sjajna vijest dolazi iz Općine Peteranec. Naime, peteranski bijeli vez "file" zaštićen je kao trajno kulturno nematerijalno dobro. Peteranski bijeli...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×