18.2 C
Koprivnica
Petak, 12. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

INA oko 40% prihoda stvara u Podravini
I

Ne propustite

Gotovo 40% svih prihoda Ine od proizvodnje nafte i plina dolazi iz Podravine i tu se kompaniji stvara vrlo velika dobit, rekao je direktor Ininog Okruga Podravina Mirko Lukić u Đurđevcu, na svečanosti u povodu blagdana zaštitnice, sv. Barbare.

– Naši proizvodni objekti, a pogotovo se to odnosi na CPS Molve i proizvodna plinska polja Molve, Kalinovac, Stari grad, Gola, uz ostala manja naftna polja poput Jagnjedovca, Šandrovca i tako dalje, i dalje su najznačajnija energetska točka na razini naše države. Mada polako, što se tiče proizvodnje plina, u tom segmentu primat preuzima područje sjevernog Jadrana, što je nama drago, jer i tamo se odvija domaća, hrvatska proizvodnja, kazao je Lukić.

Ove će godine, po prvi puta, proizvodnja prirodnog plina iz podmorja, iz Jadrana, biti veća nego što je to na kopnu, u Podravini, rekao je Lukić. A ovdje će te brojke biti oko 800 milijuna kubnih metara prirodnog plina, te oko 400 tisuća kubika kapljevine u obliku nafte i plinskog kondenzata.

 

– Proizvodnja plina spada u proizvodnju onih izvora energije koji su nepovratni, što jednom iscrpimo ne možemo nadoknaditi, pa ćemo mi svake godine imati određeni prirodni pad proizvodnje. Ali ovo će i dalje biti značajna proizvodna točka u Hrvatskoj, napominje M. Lukić.

Kako bi unaprijedili proizvodnju, kompanija razmatra par projekata, točnije puštanje kroz nekoliko godina u rad više polja u Međimurju, Slavoniji i kod Bilogore, odakle bi se plin dopremao na preradu u Molve. A na postojećim poljima bušenjem će se pokušati doći do rezervi, rekao je direktor Mirko Lukić. U Ininom Okrugu Podravina, koji pokriva područje pogona Bjelovar, Molve i Koprivnica, trenutno su zaposlena 372 radnika. S poticajnim otpremninama 10-ak posto radnika je otišlo u prijevremenu mirovinu, a taj će se trend, kaže Lukić, nastaviti i idućih godina.

– U potpunosti se optimalizira i proces proizvodnje i broj radnika na našim objektima, kako bi tu dostigli svjetske standarde, što će značiti odlazak još dijela radnika, dragovoljno, nadam se i po poticajima, ali i prijem i dolazak ponešto i nove, mlade radne snage, kako bi pokušali održati taj prirodni odljev radnika, rekao je Lukić.

Na svečanosti u Đurđevcu nagrađeni su radnici s okruglim brojem godina staža, njih 108, od kojih troje u Ini radi već četiri deseteljeća – Branko Fičko, Vlado Blaha i Ivan Grobotek.

tekst: Radio Koprivnica

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rasinjski ljepotan

FOTO Pogledajte kako će izgledati novi dvorac Inkey, bit će to pravi turistički biser sjevera Hrvatske

Mnogo je bilo skeptika kad je Županija kupila derutni dvorac Inkey u Rasinji za 60-ak tisuća eura. Ova se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×