Inovativni gimnazijalci osmislili su glazbeni adventski kalendar uz koji ćete s nestrpljenjem dočekivati svaku ponoć u prosincu

Projekt je rezultat sedmogodišnje suradnje koprivničke i zagrebačke gimnazije koji su u normalna vremena uobičavali posjećivati se najmanje dva puta godišnje.

15:30h
0

Pandemija je pred nas stavila nove izazove, a najmlađe se generacije njoj najbrže i bez puno prigovora prilagođavaju. Dokaz tome su učenici koprivničke Gimnazije Fran Galović Koprivnica koji su za ovo adventsko vrijeme koje je daleko od onog na koje smo navikli, pripremili glazbeni adventski kalendar.


U funkciji će biti od sutra, kada ga i vi možete isprobati. Jedan klik i božićna glazbena podloga je tu! Ideja je osmišljena u sklopu eTwinning projekta Glazba jučer, danas, sutra koji se u Gimnaziji Fran Galović provodi od 01. studenog.

U projektu sudjeluje 90 učenika iz četiri hrvatske gimnazije pod mentorstvom četiri profesora Glazbene umjetnosti.

– Iako je zborovima teško raditi odlučili smo nastaviti zajedničku suradnju i u projekt uključili nove partnere. Poanta je da djeca istražuju glazbu i sve o njoj. U ovo predbožićno vrijeme osmislili smo projekt adventskog kalendara koji će svima biti dostupan sutra, s prvim danom prosinca, a onda će svaki dan trebati čekati ponoć, ne bi li otvorili novi prozorčić s novom glazbenom poslasticom – objasnila je Darija Kivač, profesorica glazbe u koprivničkoj Gimnaziji.

Zajedno s kolegama profesorima, u kalendar je učitala 24 pjesmice iz različitih glazbenih kategorija i vremenskih perioda, dok će na sam Božić širokom pučanstvu prikazati glazbeni mini uradak.

– Bit će tu za svakoga ponešto, na svoje će doći i stari i mladi. Kao šećer na kraju doći će glazbeni uradak, video spot koji će snimiti učenici, a na kojem će nam otpjevati pjesmu Sretan Božić svakome – pojasnila je te dodala kako nije lako ni jednostavno funkcionirati u ovim vremenima, no upravo ovakvi projekti stvaraju im svima privid normalnosti.

U sklopu projekta učenici će istraživati razvoj glazbe i njen utjecaj na život nekad, danas i sutra, proučavati kako je razvoj tehnologije utjecao na glazbu i njenu prisutnost u životu ljudi. Korištenjem Informacijsko-komunikacijske tehnologije istražit će i usporediti život umjetnika nekad i danas, razdoblja u kojem su živjeli i djelovali kao i prednosti i nedostatke istog. Kao dio projekta, učenici će odabrati nekoliko pjesama te će ih interpretirati na vlastiti način dajući moderni naglasak i viziju budućnosti, a ujedno usvojiti nova znanja o umjetnosti.

U koprivničkoj Gimnaziji u projektu sudjeluje 24 učenika i to učenici 2.d razreda te još nekoliko učenika iz ostalih razreda.

Nositelji projekta su Gimnazija „Fran Galović“, Koprivnica i IX. gimnazija Zagreb, a projektni partneri su Gimnazija Sesevete i Gimnazija Nova Gradiška. Aktivnosti s učenicima provode profesori Glazbene umjetnosti Darija Kivač, Nikola Sebastian Jambrošić, Danijela Šmuljić Matošević i Kristina Vladušić.

Projekt je rezultat sedmogodišnje suradnje koprivničke i zagrebačke gimnazije koji su u normalna vremena uobičavali posjećivati se najmanje dva puta godišnje. S obzirom na novonastalu situaciju, susreti su ukinuti, no suradnja se prilagodila novom normalnom

 

čitam...