14.6 C
Koprivnica
Nedjelja, 14. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Kulturni i turistički potencijal

INTERPRETACIJSKI CENTAR Podravsko selo dobit će “Dudekovu hižu”, ali i mnogo više od toga
I

Kroz priču o Dudekovoj hiži i liku poštenjaka i težaka Dudeka, predstavit će se životna filozofija ne samo Novigrada Podravskog nego čitave Podravine.

Ne propustite

U novigradskom Vatrogasnom domu danas je održana prezentacija i konzultacije sa stručnom i ostalom zainteresiranom javnošću vezane uz projekt gradnje „Eko-etno muzeja s interpretacijskim centrom“.

Podsjetimo, Općina Novigrad Podravski kupila je nekretninu koja se nalazi u širem središtu Novigrada Podravskog, pored Malog parka između Koprivničke ulice i Ulice Braće Radić.

– Stambena zgrada koju po bivšem vlasniku za sada zovemo „kuća Šinkovac“ sačuvana je i nimalo devastiran primjer tipične arhitekture na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Isto se odnosi i na gospodarske i pomoćne zgrade čiji oblik i raspored, zajedno s bunarom, također tipičan primjer organiziranja seoskog dvorišta naprednijeg gospodarstva u odnosu na mogućnosti i ograničenja zadanog prostora – navedeno je prilikom prezentacije.

Dudekova hiža

Projektom se planira na postojeću zgradu nadovezati novu građevinu koja se smješta na sada neizgrađenom zemljištu u smjeru Malog parka.

– Kuća je smještena na magistrali čime će postojeće i buduće zdanje biti vidljivo prolaznicima i bolje prezentirano – navodi načelni Zdravko Brljek.

Interpretacijski centar
Lokacija budućeg projekta // Foto: Općina NP

Arhitektica Kristina Štefov i stručni konzultanti koje je Općina angažirala za provedbu projekta, arhitekt Antonio Grgić i muzeolog Marijan Špoljar istaknuli su važnost projekta ne samo za Novigrad Podravski, već i šire, za čitavu Podravinu.

– Postoji mogućnost da ovaj ekomuzej postane jedna od najvažnijih baštinskih institucija ove regije s obzirom na snažnu tradiciju i dobru zemljopisnu i prometnu poziciju naselja. Cilj je suvremenim pristupom iskoristiti bogatu kulturnu baštinu Novigrada i snažnih pojedinaca koji su ovdje iznikli (Trnski, Lončarić, Sagner, Marija Puškarić i drugi), a koji imaju kapacitet pobuditi interes nacionalne razine – rekli su.

Također, u osvrtu naglasili su ideju da se, budući je Martin Sagner rođeni Novigradec, putem interpretacijskog centra i koncepta – naročito stare, autohtone seoske kuće i organizacije seoskog dvorišta – kroz priču o Dudekovoj hiži i liku poštenjaka i težaka Dudeka, predstavi životna filozofija ne samo Novigrada Podravskog nego čitave Podravine.

Mnogo povijesnih osoba

Nikola Cik, direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina kazao je kako u Hrvatskoj ima nekoliko projekta u sličnom stilu (smjeru) koji su zaštitili imena svojih istaknutih pojedinaca, odnosno mještana.

– Oni su preuzeli pozornost javnosti i privlače posjetitelje koji se zaustavljaju na takvim mjestima, a ova priča ide također u jednom takvom smjeru. Općina Novigrad Podravski, kako je i znano ima nekoliko povijesnih ličnosti koje potječu iz Novigrada, Ivan Vitez Trnski, Martin Sagner, Komarnički knez Velimir itd. čiji značaj i životno djelo bi trebalo svakako iskoristiti i ukomponirati u cjelokupnu spomenutu priču – dometnuo je Cik.

Pogledajte kako će izgledati…

Interpretacijski centar
Interpretacijski centar // Foto: Općina NP

Javn

Interpretacijski centar
Javnost je upoznata s projektom
Interpretacijski centar
Interpretacijski
Interpretacijski centar
Interpretacijski
Interpretacijski centar
Interpretacijski
Interpretacijski centar
Antonio Grgić prezentirao je projekt
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Uživali u plesnim izvedbama

FOTO/VIDEO Veselo je na plesnom spektaklu u Virju koji je okupio 800 natjecatelja iz cijelog svijeta

Ovog vikenda u Virju se održao pravi plesni spektakl! Naime, Virje je domaćin velikog međunarodnog plesnog natjecanja Croatian trophy te...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×