10.2 C
Koprivnica
Četvrtak, 18. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
DAN OPĆINE LEGRAD

INTERVJU Sabolić: Naš najveći adut su geotermalni projekti u Kutnjaku i Legradu, prva bušotina je testirana, ako projekt zaživi proračun će biti triput veći
I

Nekoliko projekata je u fazi projektiranja i planiranja, a to su projekti koji će se realizirati u slijedećih pet godina – interpretacijski centar, Kuća Podravske seljačke bune, robinzonski kamp

Ne propustite

Općina Legrad u 30 godina postojanja, prema mišljenju žitelja, ali i općinskog vodstva, opravdala je svoje postojanje.

Posljednjih 10 godina Legrađane vodi mladi načelnik Ivan Sabolić, kojeg smo povodom okruglog dana Općine pitali kako i u kojem smjeru planira naprijed i čemu se njegovi mještani mogu nadati i veseliti?

Pred godinu dana rekli ste da ste fokusirani na razvoj gospodarstva i turizma. Jesu li se projekti koje ste si zacrtali realizirali u željenom i predviđenom roku? 

Da, glavni fokus u ovom mandatu nam je na razvoju gospodarstva i turizma. Naravno, ne očekujemo da ćemo u četiri godine biti novo Međimurje ili nova Jadranska obala, ali radimo na tome da nam turističke i gospodarske brojke rastu. Što se tiče gospodarstva imali smo veliko preuzimanje svinjogojske farme od strane Žito grupe i ona sad radi punim kapacitetom. Također, uskoro će biti izdana građevinska dozvola za farmu pilića koja bi trebala proizvoditi dva milijuna pilića godišnje, a značit će i nova zapošljavanja. S druge strane, možda su naš najveći adut dva geotermalna projekta u Kutnjaku i Legradu, o kojima do sada nismo puno govorili, jer su u fazi istraživanja. Ipak, sada je prva bušotina u Legradu izbušena i testirana te je dala zadovoljavajuće rezultate. Ako se projekt realizira prema planiranom, proračun općine će biti tri puta veći.

Svečana sjednica Legrad
Foto: Ivan Balija

Što se konkretno odradilo po pitanju razvoja turizma? 

U turizmu imamo velike potencijale i polako ih iskorištavamo. Poticaji u turizmu urodili su plodom te je na Šoderici otvoreno pet novih kuća za odmor. Također, velika stvar je otvaranje Legrađanke i restorana Fakin u privatnom aranžmanu, što nam je uveliko povećalo broj noćenja, ali i zadovoljstvo posjetitelja. Nabavili smo solarni čamac, koji je u posljednjih dva mjeseca prevezao preko 300 ljudi na Dravi i Šoderici. Nakon izgradnje šetnice, istu ćemo nadograditi javnim toaletom, za što su već osigurana sredstva, provedena nabava i potpisan ugovor. Radimo i na budućim projektima, a to su izgradnja dvije biciklističke staze te izgradnja hostela što smo prijavili na NPOO. Nekoliko projekata je u fazi projektiranja i planiranja, a to su projekti koji će se realizirati u slijedećih pet godina – interpretacijski centar, Kuća Podravske seljačke bune, robinzonski kamp.

Njegujete dobre odnose s susjednim općinama koje su vas podržale u dokapitalizaciji Lekoma za Legrad, što znači ovaj projekt za vas, ali i njih koji su se priči priključili? 

Lekom Grad je tvrtka koju smo osnovali 2018. godine, a prošle godine država nas je počela poticati na funkcionalno spajanje. Do sada se ukupno udružilo pet općina, prvenstveno u komunalnim djelatnostima poput održavanja zelenih površina, ukopa i održavanja nerazvrstanih cesta. Ima još prostora za širenje, a velika nam je prednost zajednička nabava te smo dobili velike popuste na količinu nabavljene potrošne robe poput šljunka i goriva. Jedini problem nam je manjak radne snage, ali vjerujem da ćemo i to pitanje riješiti poboljšanjem materijalnih i radnih uvjeta u skorijoj budućnosti.

Svečana sjednica Legrad
Foto: Ivan Balija

Poznati ste po demografskim mjerama za mlade, jeste li kakve nove ponudili mještanima i ove godine?

Do sada smo imali četiri stambene mjere kojima smo poticali mlade da nam se dosele, odnosno ostaju na području Općine Legrad. Radi se o poticajima za kupnju gradilišta i kuća te poticajima za kupnju kuće po posebnim cijenama od jedne kune. Ove godine odlučili smo se za dvije nove mjere kako bi promijenili demografsku sliku, a to su sufinanciranje dokumentacije za dobivanje građevinskih dozvola za gradnju novih kuća i novčane pomoći za medicinski potpomognutu oplodnju.

Od ostalih subvencija trebalo bi istaknuti kako imamo jednu od najnižih cijena vrtića u županiji, financiramo radne materijale za osnovnoškolce, dajemo stipendije za srednjoškolce i studente, povećali smo sredstva za nabavku opreme za novorođenčad. Uskoro kreće proširenje vrtića, odnosno dogradnja nove skupine za jaslice te ćemo ukupno imati 62 mjesta u četiri skupine što bi trebalo biti dovoljno i niti jedno dijete više neće ostati neupisano u vrtić.

Mladi ste, unazad nekoliko godina gradite dobre odnose sa susjednim općinama, odnosno načelnicima. Što ste sve dosad dobrom suradnjom s njima postigli, a opet na dobrobit mještana tih općina?

Na lokalnom nivou mislim da nema ideoloških podjela, već nas zapravo muče isti problemi i rješenja tih problema koji nas povezuju. Mi smo svi male općine, u 30 godina smo opravdali postojanje, ali vjerujem da možemo još više i brže napredovati. Drago mi je da s načelnicama i načelnicima koji nas okružuju mogu naći zajednički jezik i na kraju zajedničko rješenje problema. Osim već prije spomenutog udruživanja u komunalno poduzeće Lekom Grad nedavno je donijeta odluka i o udruživanju s okolnim općinama u Dječji vrtić Vrapčić. Naš vrtić ostaje funkcionirati kako je i do sada, ali ćemo imati novu ravnateljicu i administraciju u okviru Vrapčića. Prednost nam je to da ćemo po prvi puta imati na raspolaganju i pedagoga. Naravno, ima prostora i za napredak u okviru zajedničkog poboljšanja internetske veze, prometnica, ali i nabavke zajedničke opreme poput bina, šatora, komunalne opreme itd.

Svečana sjednica Legrad
Foto: Ivan Balija

Izbori su nam sve bliže, možda već sad imate jasnu viziju, hoćete li pokušati osvojiti novi mandat i nastaviti voditi Legrad i u četvrtom mandatu?

Prošle godine imao sam velikih zdravstvenih problema te nastavak kandidiranja ovisi prvenstveno o zdravlju. Susrećem ljude koji izražavaju podršku i žele da se ponovno kandidiram. Postoje projekti koje treba završiti, imam volje i želje za radom, ali ako zdravlje ne dozvoli neću se moći kandidirati. Imam malo dijete, prekrasnu obitelj i prijatelje i mislim da je došlo vrijeme da se više posvetim njima.

Poruka mještanima za kraj?

Povodom blagdana Presvetog Trojstva, dana Općine Legrad i 30. obljetnice osnutka Općine Legrad u demokratskoj Republici Hrvatskoj svim mještankama i mještanima upućujem čestitke uz obilje zdravlja, sreće i osobnog zadovoljstva te mi je želja da zajednički nastavimo raditi na boljitku i napretku ove naše prekrasne općine.

Svečana sjednica Legrad
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Upravljanje mjesnim grobljima

NOVOST Naša općina aplikacijom omogućuje pretragu grobnih mjesta i pokojnika

Općina Molve implementirala je novi sustav upravljanja mjesnim grobljima u naselju Molve i Repaš. Radi se o besplatnoj pretrazi grobnih...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×