14.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Hrana u menzi

ISTRAŽILI SMO Kako se vegani hrane u koprivničkoj menzi? Kišiček: Ta prehrana je preskupa i rijetko ju traže, student Mihael: Meni daš pajceka i dobro je
I

U posljednje vrijeme sve se više priča o prehrani onih koji se hrane nešto drugačije, a ponajviše je ovdje riječ o vegetarijancima, veganima i osobama koje zbog alergija ili nekih drugih zdravstvenih razloga imaju drugačiju prehranu

Ne propustite

Svakodnevno smo svjedoci kako se prehrambene navike na globalnoj razini mijenjaju. Naravno, takva situacija ne može zaobići ni studentsku populaciju čiji se dobar dio prehrane bazira na onu iz studentske menze.

U posljednje vrijeme sve se više priča o prehrani onih koji se hrane nešto drugačije, a ponajviše je ovdje riječ o vegetarijancima, veganima i osobama koje zbog alergija ili nekih drugih zdravstvenih razloga imaju drugačiju prehranu.

Kontaktirali smo Tihomira Kišičeka iz restorana Katarza koji ima koncesiju u koprivničkoj menzi i pitali ga kakva je situacija sa studentima Sveučilišta Sjever te što oni imaju u ponudi.

Menza
Tihomir Kišiček, koncesionar // Foto: Ivan Balija

– Kod nas se u ponudi može naći sve ono što zakonski moramo imati, odnosno ono što Ministarstvo obrazovanja propisuje. Tamo je navedeno da moraju postojati dva, da tako kažem normalna menija i jedan vegetarijanski. Dakle, ne veganski, bez glutena ili slično, već isključivo vegetarijanski. Često se tu radi o nekim tjesteninama, povrću, a potrošnja tog vegetarijanskog menija je jako mala. Ako je pohani sir, onda ga svi jedu, dakle ako je nešto što svima odgovara, svi i jedu – objašnjava nam situaciju u koprivničkoj menzi.

Dodaje kada bi se i išlo na pravu vegansku prehranu, poput primjerice žitarica ili tofua, cijena tih namirnica je jako visoka i bila bi vrlo nepristupačna studentima.

– Ne znam koliko će Ministarstvo pristati na sve to iako ima sve više vegetarijanaca i vegana, ali iskreno po našem iskustvu među studentima u Koprivnici jako malo. Mi nekih primjedbi nismo imali, barem nam se službeno nitko nije obratio, a koliko čujem preko studentskog servisa svi su zadovoljni prehranom. Naravno, riječ je o ugostiteljstvu i normalno je da se nađe netko kome nešto i ne odgovara – kaže Kišiček.

Objašnjava nam kako je kroz subvenciju nemoguće progurati takav meni jer imaju definiran meni od Ministarstva obrazovanja koje je propisalo što se u menzama može imati.

– Izvan te ponude mi zapravo nemamo mogućnost niti nešto ponuditi. Ako bi išli s tako nečim, Ministarstvo bi trebalo složiti dobru subvenciju za takav meni jer je ta hrana duplo skuplja od klasične. Tako da ukoliko studenti žele neke promjene oko toga, moraju to komunicirati s Ministarstvom – zaključuje Kišiček

Otišli smo i do koprivničkog Kampusa kako bi od studenata saznali koliko su oni zadovoljni ponudom u menzi.

Studentica Klaudija kaže nam da se hrani klasičnom prehranom.

Menza, studentska prehrana
Foto: Ivan Balija

– Naša menza je ok, nije ništa specijalno ali je u redu, standardno. Meni je i količinski ok – kaže.

Dodaje da koliko je upoznata, u svom okruženju nema nikog tko se hrani nekom drugom prehranom, a nije niti čula da se studenti žale na ponudu koja je trenutno u menzi.

Ispred zgrade fakulteta sreli smo i studenta Mihaela.

Menza, studentska prehrana
Foto: Ivan Balija

– Meni daš pajceka i dobro je – šali se.

– Nisam čuo od studenata da se žale na prehranu, a koliko znam niti nema puno vegana na fakultetu. S mog smjera se dosta kolega hrani u menzi i svi su zadovoljni – kaže Mihael.

Kaže nam i kako je zadovoljan cijenama u menzi, te da se za tu cijenu dobije dovoljna količina hrane.

Sreli smo još jednu studenticu koja kaže da redovite posjećuje koprivničku menzu.

Menza, studentska prehrana
Foto: Ivan Balija

– Ponuda je dobra, iako veganski meni nije zapravo veganski, nego vegetarijanski. Ja se hranim klasičnom prehranom. Imam kolegicu koja je veganka i koja obično jede kod kuće, ponekad uzme u menzi ako je do kraja vegansko, ali to je rijetko – kaže nam.

Zaključuje kako je ona zadovoljna ponudom, te da su cijene razumne.

Na kraju možemo zaključiti kako su koprivnički studenti zaista zadovoljni prehranom koja im se nudi, a da onih koji traže specifičniju ponudu uistinu ima manji broj.

Hoće li se u ponudi nešto mijenjati, ostaje vidjeti, a na studentima je da se ukoliko interes za promjenom ponude postoji, pobrinu da se njihov glas i čuje.

Menza, studentska prehrana
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kvalifikacije

FOTO Rukometašice Hrvatske lošom završnicom ispustile prednost i prvo mjesto u grupi, za mjesec dana borba za drugo mjesto i odlazak na EP

U okviru 4. kola kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo u rukometu pred rasprodanom dvoranom u Koprivnici, rukometašice Hrvatske...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×