Koprivnički godišnjak

Istražili smo što je od obećanog gradska vlast ispunila, a što nije

18:30h
0
S predstavljanja Koprivničkoga godišnjaka u gradskoj upravi // Foto: www.koprivnica.hr
S predstavljanja koprivničkog godišnjaka 2014. godine // Foto: Koprivnica.net

Povodom Dana grada Koprivnice, sutra, u srijedu, predstavlja se 12. broj Koprivničkog godišnjaka. Riječ je o besplatnim primjercima gradskog biltena, u kojem se može pročitati sve što se u gradu događalo tijekom ove i što se planira u novoj godini.

Što nas čeka u novom godišnjaku saznat ćemo sutra, a mi smo odlučili prolistati lanjski bilten te utvrditi gradivo i informirati građane koji su najavljeni projekti zaista zaživjeli, a koji se još nisu pomakli s mrtve točke.

Idemo redom. Gotovo na samom početku lanjskog godišnjaka premijer Zoran Milanović najavio je u 2015. godini izgradnju pedijatrije vrijedne 20 milijuna kuna, što se još nije ostvarilo.

Pohvalno je da su, kao i lani, i ove godine svoj djeci osigurana mjesta u vrtiću.

Na stranici 18. stigli smo do projekta InnoTech koji je naveliko najavljivan. Radi se o projektu koji se trebao prostirati na 2400 metara kvadratnih, a sastojao bi se od tehnološko-procesnog, laboratorijskog i kulinarsko-edukacijskog dijela.

Projekt je trebao pružiti usluge razvoja inovativnih prehrambenih proizvoda te povezivati javni i privatni sektor kroz umrežavanje industrije, malih i srednjih tvrtki sa znanstvenom zajednicom i lokalnom upravom.

Zvuči lijepo, no nekako nam se čini da je daleko od ostvarenja, jer od tada nismo čuli gotovo ništa vezano za ovaj projekt, osim što nam je baš danas stigao poziv na objave najboljih studentskih radova za izradu vizualnog identiteta i komunikacijske strategije Innotech.

U lanjskom su godišnjaku najavljene i nove Belupove tvornice, koje se i naveliko grade, a koprivnički je poduzetnik zaista i postao atraktivniji prostor za start-up poduzeća.

Mnoge su se stvari pak odigrale u protekla dva, tri tjedna.

Provedena je najavljena modernizacija komunalnog poduzeća – uvedeni su e-računi, aplikacija za pregled grobnih mjesta, dobili smo pametne klupe.

Kako je i obećano, gradskim ulicama počeli su voziti električni autobusi.

U Zelenom kvartu, nakon treće šparne hiže, kako je i najavljeno, u kolovozu se krenulo s gradnjom eco-sandwich šparnih kuća.

Stigle su nam i smeđe posude za biorazgradivi otpad, a u gradu su se prošloga tjedna pojavile i moderne kante za odvajanje otpada.

U naredne tri godine u lanjskom je godišnjaku najavljeno i ulaganje u razvoj prigradskih naselja u vrijednosti od 15 milijuna kuna.

Posebno je bilo naglašeno ulaganje u dječje igralište te rekonstrukcija nogometnog igrališta u Starigradu vrijedno dva milijuna kuna, a od svih ulaganja za sada se nije pokrenulo gotovo ništa.

Koprivničancima je obećan i bazen na otvorenom, uz moderno sunčalište s vodenim igralištem i slamnatim kućicama. Kraj bazena se trebalo smjestiti i dječje 3D igralište koje je trebalo biti dovršeno ove godine. Gradnja bazena trebala je početi na proljeće, no ipak, od svega za sada ništa.

Najavljen je i novi izgled Florijanskog trga, čije je uređenje pri kraju.

I na kraju, kako je i obećano, gradska vlast nije uvela prirez.

čitam...