25.1 C
Koprivnica
Petak, 24. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
porijeklo koronavirusa

Istražitelji kažu da je krajnje nevjerojatno da je virus krenuo iz laboratorija u Kini
I

Istražitelji vjeruju da je najvjerojatniji uzrok prvotnog izbijanja zaraze virus koji je "skočio" sa životinje na čovjeka.

Ne propustite

Krajnje je nevjerojatno da je koronavirus krenuo nakon incidenta u laboratoriju u Kini, poručili su istražitelji koji u Kini pokušavaju rasvijetliti porijeklo koronavirusa, javlja Sky News, prenosi Index.hr

Istražitelji vjeruju da je najvjerojatniji uzrok prvotnog izbijanja zaraze virus koji je “skočio” sa životinje na čovjeka.

Prijenos koronavirusa s neke prve životinje na drugu prije nego što se zarazio čovjek je “najvjerojatnija” pretpostavka, rekao je Peter Ben Embarek, voditelj izaslanstva WHO-a koje je upravo završilo istragu u Wuhanu, kolijevci epidemije koja je u svijetu odnijela 2,3 milijuna ljudskih života, prenosi AFP.

Ta mogućnost zahtijeva, međutim, daljnja istraživanja, dodao je.

To znači da se buduće istrage neće fokusirati na laboratorijski incident kao mogući uzrok izbijanja zaraze koronavirusom. Kazao je također da je moguć prijenos virusa i sa zamrznute hrane i da tu opciju treba također istražiti, prenosi Reuters.

Kina zagovara tu ideju tvrdeći da je više puta pronašla koronavirus na zamrznutoj hrani iz uvoza.

Međunarodni tim znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije koji radi s kineskim stručnjacima već neko vrijeme pokušava otkriti kako je krenula pandemija koronavirusa. Tim istražitelja je posjetio ključne lokacije u Wuhanu, kineskom gradu u kojem su prijavljeni prvi slučajevi zaraze, gdje su razgovarali s pacijentima, zdravstvenim djelatnicima i kineskim znanstvenicima.

Dokazi su dosad sugerirali da je koronavirus “skočio” sa životinja na ljude, a tim istražitelja na čelu s Peterom Benom Embarekom, danas je na press konferenciji poručio da još uvijek nisu sigurni o kojoj vrsti životinja se radilo i gdje se to točno dogodilo.

Korona možda cirkulirala u regijama oko Wuhana prije prvog prijavljenog slučaja
Znanstvenici su također otkrili da je koronavirus možda cirkulirao u regijama oko Wuhana prije prvog prijavljenog slučaja zaraze, javlja Sky News.

Podaci koji nisu objavljeni sugeriraju da je virus SARS-CoV-2 nađen nekoliko tjedana prije nego što su u Wuhanu prijavljeni prvi slučajevi, rekao je šef stručnog panela kineskog Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva za covid-19. No, dodao je kako nema dokaza da se covid-19 širio u Wuhanu prije prosinca 2019., kad su prijavljeni prvi slučajevi zaraze.

Embarek je kazao da istraživanja upućuju na to da je koronavirus potekao od šišmiša, ali i da nije vjerojatno da su se oni nalazili u Wuhanu.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da nema dokaza o “velikim žarištima” prije prosinca 2019. u Wuhanu ili bilo gdje drugdje. Član tima, stručnjak za zarazne bolesti Dominic Dwyer, rekao je da će za potpuno razumijevanje podrijetla covida-19 vjerojatno trebati godine.

Međunarodni stručnjaci stigli su u Wuhan 14. siječnja i nakon dva tjedna karantene obišli su ključne lokacije uključujući tržnicu s morskim plodovima Huanan, gdje se zaraza prvo pojavila, kao i Institut za virologiju, koji se bavi istraživanjima koronavirusa.

Istražitelji su posjetili bolnice, istraživačke centre i tržnicu s morskom hranom gdje je zabilježen prvi slučaj, no njihovi kontakti u Wuhanu ograničeni su na posjete koje su organizirali kineski domaćini.

Porijeklo koronavirusa postalo je visoko politizirano pitanje nakon međunarodnih kritika upućenih Kini zbog nedovoljne transparentnosti u prvim danima epidemije. Peking zagovara teoriju da je virus možda nastao negdje drugdje. 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Maturanti okupirali Križevce

FOTO/VIDEO Veseli maturanti pjesmom i plesom slave svoje posljednje srednjoškolske dane

Pjesma, veselje i radost obilježili su danas ulice Križevaca. Naime, križevački su se maturanti danas tradicionalno prošetali od sportske dvorane...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×