19.8 C
Koprivnica
Srijeda, 26. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
vješti prevarant

Ivan (28) iz Hlebina dogovarao poslove legalizacije pa novac od poslodavca stavljao sebi u džep, pronevjerio više od 71.000 kuna
I

Okrivljenik je bio zaposlenik u Petgradu, a osim trgovačkog društva, prevario je i desetak osoba. Novac je uzimao na ruke, iako je znao da se naplate vrše isključivo preko žiro računa

Ne propustite

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je pred koprivničkim Općinskim sudom optužnicu protiv 28-godišnjeg Ivana iz Hlebina, kojeg su sumnjiči da je u periodu od 2018. do 2020. godine prevario niz ljudi, ali i trgovačko društvo za koje je radio, počinivši tako dva kaznena djela – kazneno djelo pronevjere i kazneno djelo prijevare.

Ivan je, inače, bio zaposlenik Petgrada, gdje je bio zadužen za poslove tehničkog crtača. Kao takav znao je dobro da trgovačko društvo posluje samo preko žiro računa, no unatoč tome dogovarao je poslove i u nakani da se domogne novca zatražio je plaćanje računa za izvršene usluge izravno na ruke. Njegove žrtve bili su Goran, Davorin, Vladimir, Dražen, Sanja, Božo, Verica i Irena, koji su mu ukupno platili 50.721 kunu. Upravo za taj iznos oštećeno je i trgovačko društvo, jer Ivan novac nikad nije položio na žiro račun.

No to nije sve. U istom periodu ovaj je muljator Darku, Damiru i Marijani neistinito prikazao da će Petgrad za njih provesti poslove legalizacije, za koje su mu obavezni platiti određene iznose u gotovini. Ne sumnjajući u njegove mutne namjere, navedeni trojac mu je uplatio 20.800 kuna, a posao legalizacije nikad im nije odrađen. Time si je protupravno pribavio imovinsku korist.

Dobio otkaz, no novac još nije vratio firmi iako je obećao

U svojoj obrani državnom odvjetništvu okrivljenik je naveo da je radio u Petgradu pet godina, gdje je bio prijavljen kao tehnički crtač, ali je obavljao sve poslove koje rade diplomirani inženjeri. Također, naveo je da nisu imali pismeno da su ovlašteni uzimati novce, no prešutno se tako radilo te ako je netko njemu dao novac na ruke, on je to direktoru predao, jer nije bio ovlašten za predaju novca u banci ili FINA-i. Napomenuo je da je jedan dio novca koji je dobio od oštećenika uzeo za sebe, a drugi dio je dao direktoru trgovačkog društva ili je uplatio na žiro-račun, no ne može se očitovati o točnim iznosima. Čak je u jednom djelu naveo da je novac koji je zadržao za sebe ulagao u svoju kuću.

Međutim, demantirao ga je direktor Petgrada, koji je istaknuo da se novac nikada prešutno nije uzimao na ruke, jer se plaćanja oduvijek vrše isključivo uplatom na žiro račun društva. Naglasio je, također, da trgovačko društvo Petgrad posluje tako da ispostavlja ponude, no ne i račune za avans jer ne uzima avans, već ispostavlja račun po obavljenom poslu.

Naveo je da okrivljenik nije ništa uplatio na račun firme ni nakon što je razotkriven, odnosno nakon što je desetak puta obećao da će podmiriti navedeno dugovanje. U konačnici, dobio je otkaz i danas više nisu u kontaktu te je naglasio da je takvim ponašanjem uveliko naštetio ugledu njegove firme koja je uvijek uredno izvršavala svoje obaveze.

Predlaže se kazna zatvora na dvije godine, ali uvjetno

Kao svjedoci ispitani su i svi oštećenici, koji su priznali da su bili u kontaktu s 28-godišnjim Ivanom, preko kojeg su dogovarali poslovni odnos s trgovačkim društvom. Neki od njih znali su ga i privatno, no svejedno ih je nasamario. Navode kako je kod njih dolazio u više navrata, vršio potrebna mjerenja i tražio ih novac na ruke.

U konačnici, iz iskaza svih preslušanih svjedoka Općinsko državno odvjetništvo ustvrdilo je da je Ivan itekako dobro bio upoznat s poslovanjem trgovačkog društva i da je svojim postupanjem ostvario sva bitna obilježja pronevjere i prijevare. Stoga predlažu sudu da ga se proglasi krivim za počinjena kaznena djela i da ga se osudi na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju dvije godine, ali uvjetno.

Točnije, kazna zatvora neće se izvršiti ako okrivljenik u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo, a i uvjet je da namiri štetu počinjenu kaznenim djelima. Odnosno da Petgradu uplati iznos od 50.721 kune, Marijani 8000 kuna, Darku 5300 kuna i Damiru 7500 kuna. Uvjetna kazna će se opozvati ako okrivljenik ne ispuni obvezu i ne uplati iznos od 71.521 kune u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koprivnička špica

Je li ovo najcool pletena torbica koju ste vidjeli? Zgodna brineta pokazala i jedinstvene sandale

Ne znamo kako vi, ali nama je ova pletena torbica baš cool i ne sjećamo se kad smo zadnji...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×