27.3 C
Koprivnica
Četvrtak, 20. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

IZ KNJIGE MATURANTI STAROGA KOVA // SPORT NA GIMNAZIJI // Rađanje i umiranje odbojke
I

Ne propustite

U subotu 22. lipnja u Gradskoj je vijećnici održana promocija knjige Maturanti staroga kova. Medijski uskraćena i slabo popraćena. Budući da sam suradnik u nekim dijelovima knjige, jasno je da nisam mogao pisati samo o sebi, pogotovo što sam imao i izlaganje na promociji. No, ništa ne priječi da se pojedini dijelovi ove poviješću bogate knjige predstave javnosti.

Zato sam izabrao temu o odbojci s podacima baziranim na digitaliziranoj građi Glasa Podravine.

Slijedi tekst iz knjige.

 

SVI PRIČAJU O ODBOJCI, A MALO SE DANAS ZNA

O koprivničkoj odbojci uvijek se priča s nostalgijom, nagađa se, a puno toga može se naći u digitaliziranoj građi Glasa Podravine. Zato i priču od odbojci počinjemo iz te pohrane, sjećanjem nekadašnjeg svestranog sportaša i sportskog djelatnika Gustava Kaha:

”Već 1947. godine u okviru Slavena formirana je odbojkaška momčad u kojoj sam se našao i ja. Gimnazijalci okupljeni u odbojkaškom klubu koji je 1948. godine promijenio ime u Partizan, dostigli su najveći domet – osvojili su juniorsko prvenstvo Jugoslavije, koje je odigravano u Koprivnici na bivšem odbojkaškom igralištu stare gimnazije. I odbojkašice Gimnazije postigle su u tom vremena veliki uspjeh. Osvojile su drugo mjesto u državi. Bio je to plod stalnog rada s kolegicama, koje smo zajednički trenirali Koščak – Kećo, Herceg – Piki, braća Maravić i ja. Odbojkašice su, uz to, jednom osvojile i prvenstvo Hrvatske, a dva puta odbojkaški kup. U Koprivnici je odigrana i jedna noćna odbojkaška utakmica. Lampe su bile improvizirano montirane na igralištu pokraj današnjeg Turista.”

 Pronašli smo podatak da su se na toj utakmici sastali Slaven i reprezentacija vojnih studenata iz Zagreba, gosti su pobijedili 3:0.

Vrijednim uspjesima pridonijelo je i to što je najprije osvojeno prvenstva kotara Bjelovar, zatim prvenstvo Hrvatske koje je odigrano u Čakovcu. Nakon toga su odbojkaši Koprivnice sudjelovali na turniru za prvenstvo Jugoslavije. Sastav: Zember, Milošić, Sabolić, Kah, Koščak, Matoc, Igrić, Mamula (Bjelovarčan).

Na Kahovo, nadovezuje se i sjećanje njegove supruge Zlate Kah, čije je djevojačko prezime iz tog doba bilo je Kučera:

”Djevojke su odbojku počele u Koprivnici igrati još 1946. godine. Sa strane smo nas nekoliko promatrate kako muški igraju odbojku i tako smo zavoljele ovaj dinamičan sport. Kolegice Štefok, Prlog, Vrtiprah, Piskač i druge priključile su se muškima i počele igrati zbog razonode. Nedugo zatim uključile smo se u Sportsko društvo Slaven kako bismo se mogle redovito natjecati. U društvu su imali dosta razumijevanja za nas, a posebno nam je pomogao Šandor Rosenfeld. Trenirale smo ozbiljno i redovito pod rukovodstvom Nikole Maravića i Gustava Kaha. Krenuvši u prva natjecanja počele smo ostvarivati i zapažene uspjehe. Na oblasnom prvenstvu u Bjelovaru osvojile smo prvo mjesto; 1952. godine postale smo juniorske prvakinje Hrvatske, a na prvenstvu Jugoslavije, koje se igralo u Koprivnici, osvojile smo drugo mjesto. Pobjednice Kupa Hrvatske bile smo 1950. i 1951. godine.”

U zapisu o tom vremenu, objavljenom 1958. godine opisuje se sportsko ozračje:

”Pred zgradom Gimnazije vijorile su se zastave na jarbolima podignutim u čast održavanja juniorskog prvenstva Jugoslavije za žene. Odbojkašice iz Kruševca jedine su uspjele plasirati se ispred koprivničkih. Drugo mjesto na državnom prvenstvu!”

I još iz iste godine:

”Omladina je neizrecivo zavoljela taj sport. Svagdje se igralo gdje je za to bilo mjesta. Nosioci ove zdrave igre bili su gimnazijalci, koji su mogli na školi osnovati nekoliko ekipa podjednake vrijednosti. Gimnazije iz okolnih gradova redovito su gubile utakmice, čak sa trećom garniturom naših đaka. Reprezentacija gimnazije, kao omladinski aktiv, osvojila je prvenstvo Jugoslavije u Beogradu. Svi ovi igrači bili su ustvari juniori Slavena. Trofeji osvojeni u Beogradu i danas se čuvaju u prostorijama Gimnazije.”

Toliko o sjećanjima, a u nastavku nekoliko podataka od gimnazijskoj odbojci.

Prvi zapis o gimnazijskoj odbojci u Glasu Podravine objavljen je 3. ožujka 1950. godine, kada je ”u izvršenju predizbornih obaveza održan susret u šahu, odbojci i nogometu između Gimnazije Virovitica i gimnastičkog društva Gimnazije našega grada. Virovitičani su odigrali međusobnu rukometnu utakmicu koja je imala propagandni karakter, kako bi se ta lijepa grana sporta razvila i u našem gradu. Koprivnica je pobijedila u odbojci i nogometu, a Virovitica u šahu. Obojkaška ekipa Gimnazije Koprivnica (prošlogodišnji prvak Jugoslavije) zasluženo je pobijedila ekipu gimnazije Virovitica s rezultatom 3:1, dok su nogomet naši gimnazijalci pobijedili s rezultatom 3:1. Sudio je Ivanković vrlo dobro.” Ovaj tekst pisao je Vinko Zember.

U Varaždinu je 21. srpnja 1955. godine održan odbojkaški turnir za ulazak u podsaveznu ligu. Sudjelovale su slijedeće momčadi: Ivo Marinković Koprivnica, Klenovnik, Socijalno osiguranje Varaždin, Vidovec i Hlebine. Uvjerljivo, daleko boljom igrom, prvo mjesto zauzeo je predstavnik Koprivnice i time stekao pravo natjecanja u višem razredu.

 Iste godine na turniru u čast 10-godišnjice rada Tekstilca u Varaždinu odbojkaši Ive Marinkovića izgubili su od prvaka varaždinskog pdosaveza Varteksa 1:3, a pobijedili su Prelog 2:1.

Zapis od 9. lipnja 1956. godine govori o početku prvenstva podsaveza, južnoj grupi. Rezultati: Ivo Marinković  – Partizan (Bjelovar) 3:2, Ivo Marinković – Partizan (Varaždin) 3:1.

Odbojka nije sasvim nestala, ona se u tragovima pojavljuje i u osamdesetim godinama, ali pretežito kao disciplina u vrlo popularnim radničkim sportskim igrama.

U Glasu Podravine 23. svibnja.1961. godine najavljuje se odbojkaška utakmica Gimnazija – JNA.

Iz veljače 1962. godine postoji zapis o godišnjoj skupštini Školskog sportskog društva Gimnazije, kojeje imalo 208 članova od 385 upisanih učenika. Društvo je imalo sedam sekcija, među njima i odbojkašku, ostale su bile rukometna, nogometna, stolnoteniska, šahovska, judo i atletska.

Desetljećima se apeliralo da se obnovi taj krasan sport, ali bez uspjeha. Možda bi se trebalo vratiti korijenima: svi sportovi svoju osnovu imali su u školama, osobito u gimnaziji.

OPIS SLIKA: Kako ne raspolažem fotografijama gimnazijske odbojke, za ilustraciju sam priložio tri slike s izgradnje autoputa 1960. godine nadomak Niša – odbojka je bila jedan od najraširenijih sportova i osim u gradovima, bila je omiljena i na selima.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ponovljen postupak

Teško stradao u nesreći u Miškininoj, Koprivničancu dosudili 49.000 eura naknade i čak 34.000 eura sudskih troškova

Petero prijatelja vozilo se Miškininom u Koprivnici u noćnim satima. U jednom trenu došlo je do izlijetanja kod raskrižja...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×