15.4 C
Koprivnica
Srijeda, 22. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
put u nepoznato

Iz nebodera u centru Kijeva ukrajinska obitelj Šhurko pronašla je utočište u ludbreškom kraju: Ovdje su svi tako ljubazni, svaki dan im zahvaljujemo
I

Spakirali su se u par minuta, sjeli u auto i uputili se za Hrvatsku.

Ne propustite

Rat u Ukrajini i brojne izbjeglice glavna su svjetska tema već dva tjedna. Mnogi od njih utočište su potražili u Hrvatskoj, čak i u našoj županiji, tako da smo već pisali o Aleksandru iz Kijeva koji je tražio smještaj za svoju obitelj, Marku iz Koprivnice koji besplatno nudi svoju kuću, odnosno o izbjeglicama koje su se smjestile u đurđevačkom hotelu Picok.

Međutim, ukrajinske izbjeglice stigle su i u Ludbreg. Za njihov prihvat se organiziraju raspoloživi smještaji, sastao se i ludbreški Stožer civilne zaštite, djelatnici Crvenoga križa, a pozvani su, putem gradskih stranica, svi oni koji imaju mogućnost njihova prihvata, odnosno posjeduju prazne funkcionalne objekte, kuće, uređene vikendice i tako dalje.

U strahu, šoku i nevjerici da su se Putinove prijetnje ostvarile i da njihovom domovinom bjesni rat, iz Kijeva je na put u nepoznato krenula i ukrajinska obitelj Šhurko.

Ahmad Šhurko (1970.), njegova supruga Oleksandra (1979.), kći Katarina (1999.) i baka Nela (1954.) ‘spas’ su pronašli na Facebooku ugledavši obavijest da vlasnici Kuće za odmor Vila Mila, Tanja i Igor Dijanošić, nude smještaj.

Ukrajinci u Ludbregu
Foto: Ivan Balija

Kažu nam da su se spakirali u par minuta, sjeli u auto i uputili se za Hrvatsku. Iako nikome nisu učinili ništa nažao, ostali su bez smještaja, bez mogućnosti povratka svome domu.

– Objavili smo da primamo izbjeglice s obzirom da nam je kuća za odmor prazna. Htjeli smo pomoći od srca, kao i neke druge obitelji u ludbreškom kraju. To je najmanje što možemo učiniti za njih – kažu nam Dijanošići.

Put iz Ukrajine za Hrvatsku trajao je pet dana. Stigli su prošli četvrtak, a u Ludbregu su im ljudi širom otvorili dušu i srce.

– ‘Žene iz centra svijeta’ ugostile su ih za Dan žena na domjenku u Bakinoj hiži, ponudile štruklima i domaćim likerom, prikupljeni su paketi s osnovnim prehrambenim i higijenskim potrepštinama. Naše susjede su im donijele jaglace i domaći pekmez, druga susjeda ih je dočekala s domaćom juhom. Odnijeli smo im kolače, napravili gulaš. Svi susjedi su se uključili. Angažirao se Crveni križ…. dok im jedna ludbreška pekara svakodnevno ustupljuje kruh – priča nam Tanja.

Ukrajinci u Ludbregu
Najmlađa Katarina Šhurko preko interneta radi za jednu kanadsku tvrtku // Foto: Ivan Balija

Obitelj Šhurko teško se nosi s novonastalim okolnostima. Do bombardiranja su živjeli u stanu na 12. katu u centru Kijeva. Djed je odbio otići, ostao je u domovini, doznajemo.

– Izbezumljeni su i preplašeni, a mi im kao obitelj nastojimo olakšati situaciju. Vodimo ih u razgledavanje grada, da malo skrenu misli – kaže Tanja.

Katarina, koja jedina govori engleski, radi preko interneta za jednu kanadsku firmu, baka je u penziji, a Oleksandra i Ahmad bi se htjeli zaposliti.

– Ovdje su tako svi ljubazni, svaki dan im zahvaljujemo – govori Katarina.

Svakodnevno smo okruženi ljudima kojima je potrebna pomoć, no zamisliti se u situaciji da sa samo jednom vrećicom napustimo svoj dom, sve ostavimo i tisućama kilometara potražimo sigurnost, izaziva, najblaže rečeno, nemir.

– Ovo je opomena svima nama da se zamislimo, otvorimo srca, jer ne znamo kako će se rat proširiti i što će se sa svima nama dogoditi – kazala je na kraju Tanja.

Ukrajinci u Ludbregu
Foto: Ivan Balija
Ukrajinci u Ludbregu
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Prelijepa djevojka zaraznog osmijeha odlično isfurala legendarni predmet koji će biti hit ovog ljeta

Zaraznim osmijehom ova nas je prelijepa djevojka koja je prošetala koprivničkim trgom jednostavno "kupila". I ne samo time, odjevni...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×