5.2 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 25. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
svjetski dan sigurnosti hrane

Iz trgovina se povlači sve više proizvoda i namirnica, ZZJZ: Postoji sto i jedan razlog, najčešće se radi o pesticidima koji se koriste u proizvodnji, a važno je poštivati i ‘hladni lanac’
I

Hrana koja se brzo kvari osjetljiva je na promjene temperature. Voće i povrće sazrijevaju brzo i jedva se transportiraju do supermarketa ako se skladište i transportiraju u uvjetima koji su previše topli

Ne propustite

Intenzivno povlačenje kontaminiranih proizvoda s polica trgovina traje više od godinu dana, i po svemu sudeći, nema mu kraja. Pesticid etilen oksid koji se koristi u proizvodnji, a koji sada više nije u skladu s uredbom Europske komisije, navodio se kao najčešći razlog, a popis namirnica koje sadrže kancerogeni spoj sve je duži – od jogurta, mliječnih namaza, umaka, krekera i keksa, do kruha i pekarskih proizvoda.

No na ‘udaru’ inspekcije nalaze se i mesne prerađevine, začini, dodaci prehrani, riba, a u posljednje vrijeme, sve češće, slatkiši i sladoled.

Najnoviji opoziv dogodio se u subotu, 28. svibnja, kada je Državni inspektorat RH izvijestio potrošače da se iz upotrebe sklanja proizvod Sušena smokva NATURA 200g, podrijetlom iz Turske, i to zbog povećane količine aflatoksin mikotoksina.

Naime, hrana koja je onečišćena štetnim bakterijama, virusima, parazitima ili kemijskim tvarima uzrokuje više od 200 bolesti. Stoga na današnji dan, 7. lipnja, obilježavamo Svjetski dan sigurnosti hrane, a pozornost mu se posvećuje od 2019. godine.

Državni inspektorat dužan oabvijestiti kupce 

U ZZJZ-u Koprivničko-križevačke županije, odnosno u Službi za zdravstvenu ekologiju koja je zadužena, između ostaloga, i za ispitivanje namirnica, kazali su nam da, ako se prilikom službene kontrole otkrije da je hrana zaražena salmonelom ili sadrži pesticide, teške metale… tada se obavještava sanitarna inspekcija. Naime, za ispravnost proizvoda odgovoran je proizvođač, a kontrolu ispravnosti provode nadležna tijela u skladu s vlastitim propisanim procedurama. Tako se inspekcijski nadzori provode i po prijavi potrošača i udruga, kao i na osnovu informacija zaprimljenih preko sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje, takozvani RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed).

ING
Ilustracija // Foto: ingimage

– Kad se dobije dojava da se neki proizvod povlači iz trgovina, vrši se službena kontrola. RASFF je prvi sustav uzbunjivanja radi svoje učinkovitosti i prometne razmjene informacija te pravovremenog poduzimanja mjera od strane nadležnih inspekcija. Svakako valja obavijestiti i sanitarnu inspekciju. Državni inspektorat je dužan obavijestiti kupce. No mi kao Zavod već godinama ne dobivamo hranu na kontrolu, jer to sve ide u Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar ili Hrvatski zavod za javno zdravstvo – odjel za zdravstvenu ispravnost hrane – kažu u županijskom HZJZ-u.

Sto i jedan razlog za povlačenje proizvoda s polica trgovina

Naime, važno je poštovati visoke higijenske standarde koji su ključni za sigurnost hrane općenito kako bi se dugoročno utjecalo na smanjenje pojavnosti bolesti uzrokovanih hranom.

– Nedavno se povuklo jedno voće zbog pesticida kojima je prskano. To je nekakav zaštitni pesticid koji čuva od kvarenja, očito ga je netko previše tretirao. Kad je rađena službena kontrola, tko je to u Zagrebu radio, ja ne znam, jer ima i dosta privatnih laboratorija koji to rade, otkrili su da je prisutan u povećanim koncentracijama iznad dozvoljenih granica i alarmirali su Državni inspektorat koji je to stavio u službu uzbunjivanja i obavijestio javnost – doznajemo.

KTC, trgovina
Ilustracija // Foto: ePodravina

Koji je razlog tolikog povlačenja proizvoda s polica trgovina?

– Sto i jedan je razlog. Mikroorganizmi su živi organizmi, znači ovdje ih možda možete uhvatiti, a možda će vam u nekom drugom prostoru ostati prikriveni ako su, primjerice u malim količinama i ako se proizvod negdje skladišti. Treba im temperatura, hrana i onda oni bujaju, ako na samom početku uvjeti nisu određeni u zadovoljavajućim granicama, a prije stavljanja na tržište u ispitivanju je sve bilo u dozvoljenim – kažu u koprivničkom ZZJZ-u.

Važno je poštivanje ‘hladnog lanca’

Hrana koja se brzo kvari osjetljiva je na promjene temperature. Voće i povrće sazrijevaju brzo i jedva se transportiraju do supermarketa ako se skladište i transportiraju u uvjetima koji su previše topli, bakterije se mogu razmnožavati u proizvodima.

– Važno je poštivanje ‘hladnog lanca’, kako su proizvodi dalje transportirani, gdje se  skladište, to je jedna začkuljica koju morate ispoštivati. Mi, eventualno, kad bismo kod nekoga našli nešto takvo, onda obavještavamo našeg kupca. Ako bi bilo nešto drastično, nekakav gotovi proizvod, onda smo i mi dužni obavijestiti sanitarnu inspekciju da nešto nije u redu, pa da odu u kontrolu, dakle to je jedan povezani krug – napomenuli su.

Upravo s ciljem osiguranja visoke razine zaštite zdravlja ljudi i podizanja svijesti o sigurnosti hrane, Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) razvili su mobilnu aplikaciju HRana koja promptno informira građane o povlačenju ili opozivu proizvoda s tržišta za koje postoji rizik ili opasnost za zdravlje ljudi i životinja ili mogu štetno utjecati na okoliš.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Zgodan par uljepšao sunčanu špicu, on pokazao top kaput, ona predivne naočale

Iako je bilo hladno, sunce je barem nakratko uljepšalo našu koprivničku špicu. Od naših šetača izdvajamo ovaj super zgodan...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×