13.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 14. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
POKLONI I BLAGDANSKA TRPEZA

PITALI SMO VAS Na blagdanskim stolovima Koprivničanaca naći će se odojak, purica, čak i 10 vrsta kolača, a na poklone se troši od 10 do 500 eura
P

Prošetali smo koprivničkim ulicama i upitali naše sugrađane koliko oni potroše na poklone

Ne propustite

Blagdansko vrijeme darivanja kuca na vrata, ostalo je još svega nekoliko dana do trenutka kada ćemo konačno otvoriti vješto zapakirane poklone i razveseliti se onime što su za nas pripremili naši najdraži.

Također, pred nama je i vrijeme kada uživamo u brojnim blagdanskim delicijama, pripremamo najukusnija jela i uživamo za bogatim blagdanskim stolom.

No, inflacija i uvođenje eura podigla je iznose potrošačkih košarica, pa smo tom prigodom prošetali koprivničkim ulicama i upitali naše sugrađane koliko oni potroše na poklone, te što će se ove godine naći na njihovim stolovima.

Gospodin Ivan kaže da iako je ove zime imao dodatne troškove oko renovacije grijanja, za poklone uvijek mora biti nešto novca.

Foto: Denis Košćak

– Planiram potrošiti oko 500 eura, pokloni se moraju kupiti. A od hrane koja se priprema tu su odojak, štrukli sa sirom, buncek ispod peke. Sve to imam kod kuće i to sam radim za sebe i prijatelje. Ali moram vam reći kada se ispeče kruh ispod peke, to može zamijeniti i janjetinu i odojka – kaže gospodin Ivan.

Studentica Monika kaže kako je sve dosta poskupjelo, pa ne planira puno potrošiti za ove blagdane.

Foto: Denis Košćak

– Sve su to neke sitnice, znaci pažnje. U mojoj obitelji nije tradicija poklanjanja velikih poklona, više su to neke praktične stvari od srca. Sada kad je sve poskupjelo iznosi poklona po osobi kreću se oko 10 eura – kaže nam.

– Na Badnjak se volimo okupiti, pa se tu nađe neki odojak, purica, mlinci, francuska i minimalno deset vrsta kolača. Za Štefanje tradicionalno radimo sarmu – kaže Monika.

Gospođa Biba kaže da nema limit u kupnji poklona, kupuje ono što joj se svidi iako pazi da ne bude preskupo.

Foto: Denis Košćak

– Poklone kupujem užoj obitelji, djeci, bratu i nećaku. Svake godine do sada imali smo puricu, ali sada smo nabavili patku, pa ćemo nju raditi s mlincima, salatom i nekim kolačima – kaže gospođa Biba.

Sestre Dijana i Lara kažu da poklone kupuju za roditelje i najbolje prijatelje.

Foto: Denis Košćak

– U prosjeku potrošimo 10 eura po osobi za neki poklon, a blagdanski ručak radi se u krugu obitelji. Nađu se tu puretina, piletina, francuska salata – kažu nam.

Gospodin Antun kaže da za blagdane tradicionalno kupuje puricu, mlince i kolače.

Foto: Denis Košćak

– Ne znam koliko sam potrošio na poklone, mislim da je ispalo i više od 100 eura – kaže gospodin Antun.

Za kraj nam je gospodin Dejan rekao kako je prijašnjih godina uglavnom potrošio oko 150 eura, no kako su došla poskupljenja sada se to popelo i na 200 eura.

Foto: Denis Košćak

– Kupujem razne poklone, parfeme, odjeću, obuću, a što se tradicije tiče, važno mi je da imamo živi bor – kaže Dejan.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Danas imamo slavljenika i slavljenicu, čestitajte im!

Valerija i Zdravko današnji su slavljenici. Valerija je hrabra, ambiciozna, ljubavna, ohrabrujuća, racionalna, inteligentna, vesela i ugodna osoba. Zdravko je dinamična,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×