8.8 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Izaslanstvo INA Industrija nafte posjetilo županiju
I

Ne propustite

Izaslanstvo tvrtke INA Industrija nafte d.d., na čelu s glavnim izvršnim direktorom Bojanom Milkovićem i direktorom Sektora istraživanja i proizvodnje nafte i plina za JI Europu Želimirom Šikonjom u četvrtak je posjetilo Koprivničko-križevačku županiju. Radnom sastanku su osim župana Darka Korena i zamjenika župana Darka Sobote, također prisustvovati predstavnici Grada Đurđevca i 14 općina iz „Panonskog bazena“ u kojima INA vrši aktivnosti crpljenja mineralnih sirovina.

U prvom dijelu sastanka razgovaralo se o problematici tvrtke Geopodravina i iskorištavanju geotermalnih potencijala. Župan Koren osvrnuo se na vrijednost i značaj projekta za područje Podravine, te kazao kako je u navedeno dosad uloženo oko 20 milijuna kuna. Spomenuo je da su iščekivanja javnosti od ovog projekta vrlo velika i da treba poduzeti sve kako bi se njegova realizacija ubrzala. Sudionici sastanka složili su se oko važnosti projekta te dogovorili osnivanje radne grupe za koordinaciju projekta koja će zastupati osnivače tvrtke.  

 

– Iskorištavanje geotermalnih izvora dugoročna je strategija Ine, a nakon stabilizacije tržišta, naša će kompanija biti u mogućnosti aktivnije se uključiti u projekt – rekao je Bojan Milković, a na njega se nadodao Želimir Šikonja te je rekao da su glede geotermalnih izvora za Inu najvažniji projekti na lokacijama Kutnjak-Lunjkovec i Velika Ciglena kod Bjelovara.

Problematika oko obračuna i isplate rudarske rente općinama i gradovima, te prezentacija planova za područje „Panonskog bazena“, bile su teme drugog dijela sastanka. U prezentaciji je objašnjena nova zakonska regulativa obračuna renti, po kojoj će se renta obračunavati prema proizvedenoj količini ugljikovodika na eksploatacijskim poljima, a ne kao do sada prema prodanoj količini. Rečeno je da je INA je za prvih šest mjeseci ove godine općinama na području Panonskog bazena isplatila gotovo 30 milijuna kuna rente, a naredne isplate vršit će se prema redovitim obračunima. Unatoč smanjenoj proizvodnji ugljikovodika na ovom području, procjenjuje se da će razina dobiti od rente u razdoblju od 2015. do 2025. godine iznositi deset posto, od čega će općina, županija i država prihodovati po trećinu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nepravomoćna presuda

Koprivničanac ostao paraliziran zbog posla, tužio šefa, a on zbog ovrhe prepisao nekretnine na svog sina

Nesretna je sudbina jednog Koprivničanca (podaci poznati redakciji op.a.) koji je teško stradao prije nešto više od deset godina...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×