Među povrćem koje može imati gorak okus su tikvice, a to uzrokuje nekoliko stvari.
Za gorčinu je krivac pregusta sjetva, ali i isto tako treba znati koje biljke posaditi pored tikvice.
– Tikvicama pogoduju vrste s kojima se neće natjecati za prostor, hraniva, svjetlost i vodu, koje će ih štititi od štetnika, privlačiti oprašivače, poboljšavati imunitet i okus plodova. Izbjegavajte sve srodnike iz porodice tikvi, poput krastavca, ukrasnih i običnih tikvi, lubenice, drugih tikvenjača. Paprika i rotkvice izuzetno negativno djeluje na tikvice. Na okus i kvalitetu plodova najgori utjecaj ima krumpir. Pored njega mogu biti mekani, krti i gorki – pojašnjava Agroklub.
U cijeloj priči važno je i zalijevanje. Nikako ih ne zalijevajte hladnom vodom, a treba izbjegavati i često prihranjivanje.
Naravno, ako znate sve navedeno onda već kod sjetve možete eliminirati sve čimbenike koji mogu utjecati na gorčinu.
Zato pazite da ju ne posijete pregusto, oprezno sa susjednim biljkama, ali i vodom kada biljka počne rasti.