19.8 C
Koprivnica
Četvrtak, 20. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Izbori // Političari nezadovoljni odazivom birača, HDZ iznimno zadovoljan rezultatima
I

Ne propustite

Stranke i koalicije koje su na jučerašnjim izborima za Europski parlament biračima ponudile svoje liste dijele nezadovoljstvo zbog slabog odaziva birača, dok zadovoljstvo ipak nalaze u izbornim rezultatima. Tako su u HDZ-u iznimno zadovoljni jer je lista koju su ponudili zajedno s koalicijskim partnerima dobila 44% glasova Podravaca i Prigoraca, te je apsolutni pobjednik ovih izbora u našoj županiji. A premda u Koprivnici nisu ostvarili pobjednički već drugi po redu izborni rezultat, razloga za zadovoljstvo itekako imaju. 

Čelnik koprivničkog HDZ-a Ernest Forjan za Radio Dravu kaže:

– Mi smo ostvarili solidan rezultat u odnosu na SDP u gradu Koprivnici. Iz izbora u izbore sve je manja razlika. I evo na ovim izborima to je 400-ak glasova što je itekako dostižno. Na deset biračkih mjesta odnijeli smo pobjedu, na nekolicini biračkih mjesta smo izjednačeni što govori da imamo još prostora za napredak. Znači, znakovito je da se u Gradu Koprivnici politička klima mijenja u korist HDZ-a i jasno pokazuje da očito radimo dobro, da idemo u dobrom smjeru.

Birači SDP-u poslali poruku

Rezultati jučerašnjih izbora pokazali su da je SDP sa svojim partnerima i dalje vodeća politička snaga u Koprivnici no svjesni su i što im birači, većom potporom HDZ-u, poručuju. Tako barem tvrdi pedsjednik koprivničkog SDP-a Zoran Gošek:

– To je očigledno, ja ne bježim od toga. Pred nas to ipak postavlja određeni problem i mi ćemo morati ozbiljno poraditi na animiranju članstva. Nažalost, situacija se s državnog nivoa preslikava na naš gradski nivo, i kažem da ćemo morati ozbiljno poraditi na tome i porazgovarati s članstvom, simpatizerima i ostalim građanima.

Najmanje razloga za zadovoljstvo imaju laburisti. Oni su u Koprivnici  dobili svega 292 glasa ili 4,52% o čemu je predsjednik  Darko Tetec rekao:

– S obzirom na to koliko hrvatski laburisti rade i koliko su aktivni na nacionalnoj razini, a znamo da su naši saborski zastupnici najaktivniji u saboru. A i mi laburisti u Koprivnici smo najaktivnija stranka u Koprivnici, taj naš rad, tu našu aktivnost birači jednostavno ne prepoznaju kao opciju koja može ponuditi bitan zaokret u vođenju države. Ovaj rezultat svakako nam daje za razmišljati u čemu griješimo i što moramo mijenjati.

Najveće iznenađenje svako je Orah Mirele Holly, koji je dobio tri puta više glasova od laburista, a tek se sprema na konkretno djelovanje u Koprivnici.

Piculi najviše preferencijalnih glasova

Podravci i Prigorci na jučerašnjim su izborima za Europski parlament glasali slično kao i većina birača u Hrvatskoj. To znači da je koalicija predvođena HDZ-om, u kojoj je koalicijski partner i HSS, dobila najviše glasova, skoro 44%. Drugi rezultat s 28% glasova ostvarila je SDP-ova koalicija, a treći s 10,2 % Orah Mirele Holly. Na četvrtom je mjestu  koalicija desnih stranaka Saveza za Hrvatsku.

Kad je pak riječ o preferencijalnim glasovima, rezultati su potpuno drugačiji, rekao je predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Damir Ronić:

– Najviše preferencijalnih glasova na području Koprinvničko-križevačke županije dobio je Tonino Picula, ukupno 2975 glasova. Druga po broju glasova preferencijalnih je Marijana Petir sa 2821 glas i treći po broju glasova je Andrej Plenković sa 1765 glasova. Četvrta na listi je Ruža Tomašić sa 1697 glasova.

Recimo i da je od 95.063 u našoj županiji upisanih birača na jučerašnje izbore izašlo 22,68%.

Izvor: www.radio-drava.hr 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nema više gledanja

Netflix uskoro više neće raditi na ovim modelima televizora, provjerite je li vaš na popisu

Počevši od 24. srpnja 2024., Netflix će prestati nuditi podršku za svoju primjenu na više od 10 modela televizora. Drugim...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×