Tko će u sabor

[IZBORI] Tko je profitirao, a tko izgorio? Jakšić jedini sretni ‘restartovac’ u županiji, Sobota trlja ruke, Lacković i Hrg opraštaju se od sabornice

Onaj za koga se smatralo da je siguran to je i ostao.

00:01h
0
Ilustracija

Nakon što je obrađena velika većina glasova na parlamentarnim izborima, sada je nešto jasnija situacija podravsko-prigorskih političara koji su pretendirali na saborsko mjesto.


Onaj za koga se smatralo da je siguran to je i ostao. Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, koji je zasad dobio 4551 preferencijalni glas, bio je treći na listi Restart koalicije u II. izbornoj jedinici i ući će u sabor. Restartovci su dobili pet mandata u našoj izbornoj jedinici i, unatoč popriličnom fijasku na nacionalnoj razini, Jakšić može već planirati kako će provoditi vrijeme u saborskoj klupi.

Njegovi ‘susjedi’ sa šestog i sedmog mjesta na listi, križevački gradonačelnik Mario Rajn (1631 glas) i predsjednik županijskog SDP-a i načelnik Kalnika Mladen Kešer (2163 glas), prema sadašnjoj situaciji neće biti te sreće. Rajnovo mjesto trebalo je biti granično, s obzirom na to da je Restart planirao šest mandata, a iako se Kešer uzdao u brojne preferencijalne glasove, njegovih (zasad) 2163 neće biti dovoljno. Kristina Škoda Vajdić s 12. mjesta (234 glasa) nije ni primirisala pozicijama za sabor.

S druge strane političkog spektra, HDZ je pomeo izbore u Hrvatskoj, a uspješan je bio i u II. izbornoj jedinici sa šest mandata. Predsjednik županijskog HDZ-a Darko Sobota ima razloga za zadovoljstvo, iako je sedmi na listi (s 2775 preferencijalnih glasova). Mjesto u saboru mu se smiješi, s obzirom na govorkanja o njegovim kolegama koji bi mogli prepustiti svoje mjesto zbog nekih drugih, nespojivih sa saborom, funkcija. Sonja Celiščak na 12. mjestu (578 glasova) nije ipak dovoljno blizu gornjoj polovici liste.

Željko Lacković sa svojom nezavisnom listom nije uspio prijeći izborni prag (dobio je 3171 glas). Tako ni Branko Hrg (834 glas), još jedan dosadašnji saborski zastupnik, neće u sabor. Bandićeva stranka u našoj izbornoj jedinici ne prelazi prag pa tako ni Mladen Mađer neće u sabor, kao treći na listi. Ni Koprivničanac Antonio Grgić nije s platformom IP – Pametno – Fokus prešao prag.

čitam...