18.2 C
Koprivnica
Četvrtak, 30. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Izbori za EU Parlament // Naša županija najsklonija socijaldemokratima
I

Ne propustite

Prema privremenim neslužbenim rezultatima izbora članova za EU parlament, u našoj je županiji na izbore izašlo samo 19,60 posto građana, što je nešto niže od državnog prosjeka, a građani županije najviše su glasova dali listi SDP,HNS i HSU, koja je osvojila gotovo deset posto više glasova od druge po redu liste HDZ,HSP,AS,BUZ, i to 33,54 posto glasova naprama 24,57.

Što se tiče općina, situacija je gotovo identična kao i na razini županije. Lista HDZ-a odnijela je tijesnu pobjedu ispred liste SDP-a u šest općina, i to u Svetom Petru Orehovcu, Sokolovcu, Koprivničkim Bregima, Kalinovcu i Hlebinama. Izuzetak je Gola, gdje HDZ osvojio trostruko više glasova od SDP-a, 55,52 posto u odnosu na 16,40.

Listi seljaka i liberala birači su bili najskloniji u Gornjoj Rijeci, Kalniku, Koprivničkom Ivancu, Molvama i Novom Virju. Iako su očekivali više, predsjednik HSS-a Branko Hrg ističe da nije nezadovoljan rezultatima.

– Za mandat u EU parlamentu nedostajalo nam je oko 4000 glasova, znači manje od jedan posto. Odgovornima smatram neke županijske organizacije, prvenstveno Zadarsku i Splitsko-dalmatinsku, pa i Vukovarsko-srijemsku. Kako bilo, ipak smo četvrta stranka u zemlji i ne smijemo se tužiti. Ovo je bila proba, a za godinu dana sigurno ćemo ući u EU parlament – istaknuo je Hrg, dodavši kako bi sigurno imali EU parlamentarce da su ovi izbori održani zajedno s lokalnima. Iako su na državnoj razini osvojili jedan mandat u Europskom parlamentu, a na županijskoj razini ostvarili su nešto lošiji rezultat, šef županijskih Laburista Damir Špoljar nije nezadovoljan.

– S obzirom na tradiciju naše stranke, moramo biti zadovoljni. Četvrta smo stranka u županiji, i to nas veseli – istaknuo je Špoljar. Darko Ledinski, predsjednik županijskih socijaldemokrata i zamjenik ministrice socijalne politike i mladih, usprkos premoćnoj pobjedi na županijskoj razini, ipak nije zadovoljan rezultatom svoje stranke, a ni odazivom građana, za koji krivcima smatra Vladu.

– Očekivali smo bar šest mandata, a osvojili pet. Građani su nam na ovaj način poslali jasnu poruku:izgovora više nema, strpljenjenje je pri kraju i očekujemo rezultate, razvoj gospodarstva i radna mjesta – istaknuo je Ledinski. Stoga će im to biti velik motiv za predstojeće lokalne izbore. Naime, obići će cijelu Podravinu i građanima jasno dati do znanja da je SDP u njihovoj službi.

Darko Sobota pak, šef županijskog HDZ-a, rezultate svoje stranke, i na državnoj, i na lokalnoj razini, drži obećavajućima.

– Ovo je velik skok u odnosu na prošle parlamentarne izbore, i reći ću kako sam i više nego zadovoljan. Dobra je to najava skorašnjih lokalnih izbora, no mjesta za napredak svakako ima – rekao je Sobota.

Rezultati na području grada Koprivnice

Rezultati na području Koprivničko-križevačke županije

 

Ostali rezultati – kliknite ovdje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tradicionalno

Četiri Novigrada susreću se u Podravini, Novigraci iz cijele Hrvatske uživat će u gostoprimstvu i ljepotama našeg kraja

Novigrad Podravski domaćin je ovogodišnjeg susreta četiri Novigrada - Novigrada Podravskog, Novigrada u Istri, Novigrada kod Zadra i Novigrada...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×