4.6 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Druga izborna jedinica

Izborna anketa portala ePodravina.hr donosi veliki preokret
I

Ne propustite

Samo nas dva dana dijele do izbora, a njihove smo rezultate pokušali predvidjeti u anketi koja je na portalu ePodravina.hr trajala dva tjedna.

Na izborima u nedjelju pravo glasa u Koprivničko-križevačkoj županiji, prema podacima Ministarstva državne uprave, ima 95045 birača, no prema iskustvu proteklih izbora, izaći će ih manje od 50 posto.

Prema reprezentativnom uzorku od 805 birača, pobjedu u drugoj izbornoj jedinici, pod koju spada Koprivničko-križevačka županija, odnijela je Narodna koalicija.

Dok je lani HDZ odnio pobjedu i dobio šest mandata, a SDP pet, situacija je za sada obrnuta, no i jedni i drugi imaju po mandat manje, jer su im glasove oduzele male stranke.

Prema podacima iz ankete, SDP-ova koalicija je dobila 23,48 posto glasova, što bi značilo da u Sabor odlazi pet kandidata.

Branko Hrg // Foto: Matija Gudlin
Branko Hrg // Foto: Matija Gudlin

Prati HDZ sa 17,39 posto, s jednim mandatom manje, njih četiri.

Nezavisna lista Stipe Petrina, SH, Pokret zajedno i ORaH dobili su 8,70 posto glasova čime dobivaju čak dvije fotelje.

Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, Akcija Mladih, Hrvatska demokratska seljačka stranka i Abeceda demokracije imaju 7,95 posto glasova, odnosno jedno saborsko mjesto.

Milan Bandić 365 Stranka rada i solidarnosti, Reformisti, Novi val, HSS-SR, BUZ u akneti su osvojili 6,96 posto i samim time jedan mandat.

Socijalistička radnička partija Hrvatske sa 6, 21 posto dobiva jedno mjesto.

Milan Bandić i Željko Lacković u Đurđevcu // Foto: Matija Gudlin
Milan Bandić i Željko Lacković u Đurđevcu // Foto: Matija Gudlin

Dok su lani osvojili dva mandata, Most je u anketi ostao ispod izbornog praga sa 4, 84 posto glasova, isto kao i Hrvatska stranka reda, dok Pametno za grad ima 4, 60 posto glasova. Loše su prošli i Laburisti sa samo dva posto glasova.

Prema rezultatima provedene ankete, s SDP-ove liste u Sabor ne ulazi ni Milivoj Adrolić ni Dražen Pros, dok je mjesto izgledno jedino Mladenu Mađeru (HSS), koji bi u fotelju mogao umjesto Stjepana Kožića.

U HDZ-u slična situacija. U Sabor sigurno ulazi bivši HSS-ovac Branko Hrg, četvrti na listi, dok su HDZ-ovi Darko Sobota i Damir Felak prema anketi ostali bez fotelje.

Iznenađujuće dobar rezultat ima Nezavisna lista Stipe Petrina, koja je osvojila čak dva mandata. Prema tome u Sabor bi mogli Ivan Pokupec iz Križevaca i Ozren Bosanac.

Iz koalicije okupljene oko Živog zida u Sabor ulazi Ivan Lovrinović.

Dražen Lukinović i Ivan Pokupec // Foto: Dražen Lukinović
Dražen Lukinović i Ivan Pokupec // Foto: Dražen Lukinović

Mjesto neće izmaći ni đurđevačkom gradonačelniku Željku Lackoviću koji je drugi na listi Milana Bandića, budući da Bandić neće u Sabor.

Jedno mjesto dobili su iz SRP-a, a ono pripada Gojku Maričiću.

Treba uzeti o obzir da je riječ o anketi koja samo otprilike može pokazati kako ‘glasači dišu’, no rezultati nisu relevantni.

Budući da da su ovo jedni od neizvjesnijih izbora, sve je moguće.

Prve rezultate izbora na našem portalu čitajte već u nedjelju.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

USPJEH

Antonio Kolar i Borna Bojkić opravdali očekivanja na državnom natjecanju iz informatike

Učenici Strukovne škole Đurđevac i ove su godine na državnom natjecanju iz informatike bili uspješni. U kategoriji razvoj softvera...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×