23 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NAPREDAK RURALNIH SREDINA JE BITAN

Izgradnja sportskih dvorana u pet općina kreće na proljeće, župan Koren: Ovaj projekt spada u krunu svih naših nastojanja da ulažemo u obrazovanje
I

Smatram da ovakvim programom županija doprinosi razvoju ruralnih prostora. Znamo da se upravo ruralni prostori demografski degradiraju, no izgradnjom čak i ovakvih infrastruktura dižu se standardi takvih područja, zaključio je načelnik Poljak.

Ne propustite

Na proljeće će početi radovi na izgradnji sportskih dvorana na području pet općina, barem je tako planirano, a vidjet će se hoće li vremenske prilike to i omogućiti. Te općine su Kloštar Podravski, Sveti Petar Orehovec, Sveti Ivan Žabno, Kalinovac i Rasinja. Ovo je možda jedan od najvećih projekta u obrazovanju u posljednjih nekoliko godina, slažu se mnogi, a takvog mišljenja je i župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren.

Danas je u prostorima Županije predstavljen program izgradnje školskih sportskih dvorana, a tom predstavljanju uz župana Korena prisustvovali su njegovi zamjenici, pročelnica Ana Mušlek, te načelnici navedenih općina, Siniša Pavlović iz Kloštra Podravskog, Franjo Poljak, načelnik općine Sveti Petar Orehovec, Nenad Bošnjak koji je na čelu općine Sveti Ivan Žabno, te načelnik općine Kalinovac Danijel Zvonar i Danimir Kolman, načelnik Rasinje.

– Dugo pripremamo ovaj projekt, bilo je mnogobrojnih prilika u kojima smo ih dogovarali jer stvarno je u neku ruku svaki od ovih projekata izgradnje školskih sportskih dvorana slučaj za sebe i svaki je zahtijevao individualan pristup – rekao je župan Koren na samom početku. 

Ono što je nakon svih sastanaka i dogovoreno jest prezentiranje modela projekta izgradnje Vladi Republike Hrvatske i Resornom ministarstvu, te će se time, kako Koren kaže, na jedan simboličan način započeti s ovim projektom.

Foto: Dragana Pandža

– Ovaj koncept zahtijevao je opsežnu pripremu i vrlo je teško to bilo ukomponirati u jednu cjelinu, ali uspjeli smo zbog činjenice da je svaka od općina na čelu s načelnicima dala svoj doprinos i na tome im hvala – kaže župan Darko Koren. 

Županija je osnivač te ujedno brine o 18 matičnih osnovnih škola u čijem su sastavu i 43 područne škole s ukupno gotovo 3900 učenika, a također “skrbi” i o osam srednjih škola koje pohađaju oko 3600 učenika, a tu je i Učenički dom u Križevcima sa stotinjak stanara, odnosno učenika.

– Mi smo u nekom prethodnom investicijskom razdoblju u obrazovanje uložili više od 50 milijuna kuna vlastitih proračunskih sredstava, a ovaj projekt spada u krunu svih naših nastojanja da ulažemo u obrazovanje – rekao je župan Koren.

Na predstavljanju programa izgradnje svi su se složili kako su školske dvorane objekti koje pojedine sredine najviše trebaju te su one objekti koji svakoj sredini daju dodatni impuls jer su one objekti u kojima se održavaju i sportske, ali i društvene aktivnosti.

Sve općine su po broju stanovnika i učenika zadovoljile određene kriterije te se čeka početak radova, a jedino se kod općine Kalinovac u ovom slučaju radi o završetku sportske dvorane s obzirom na to da je njena gradnja u Kalinovcu startala još prije otprilike sedam godina.

Cijeli koncept izgradnje školskih sportskih dvorana sastoji se od faza projektiranja, gradnje, opremanja, održavanja i korištenja. 

– Opremanje je završna faza prije dobivanja uporabne dozvole, s ministarstvom obrazovanja imamo čvrst dogovor, iako još nije potpisan, a koje je obećalo da će sufinancirati opremu u tih pet dvorana – napominje Koren.

Foto: Dragana Pandža

Omjer sufinanciranje izgradnje između Općina i Županije je 50/50 posto, a ono što je preko pedagoškog standarda koji propisuje veličinu svakog projekta prihvatile su financirati općine.

Financijske procjene govore kako će se troškovi gradnje pojedinačne dvorane kretati u rasponu od 12 do 13 milijuna kuna, a s obzirom da će Županija financirati pet objekata potrebno će biti i kreditno zaduženje od 30 milijuna kuna.

Dobili smo i dobre uvjete kreditiranja, odnosno ponude banaka koje su izuzetno povoljne, a čak postoji mogućnost da pojedine općine u tom kreditnom programu zatvore neke od dosadašnjih kreditnih obaveza koje su puno nepovoljnije – objašnjava župan Darko Koren te napominje kako je posve jasno da je županija kao osnivač jednim dijelom odgovorna za financiranje obrazovnog sustava.

– No, nemoguće je da sami obuhvatimo tako velik programa, bez suradnje s općinama ovo sve ne bi bilo moguće – zaključuje Koren te dodaje da su županija i općine potpuno ravnopravni investitori po projektima.

U ime svih općina, prisutnima se obratio načelnik općine Sveti Petar Orehovec, Franjo Poljak koji je rekao kako se već više godina svi skupa trude naći model koji bi bio odgovarajući, a kojim bi se po spomenutim općinama izgradila sportske dvorane.

Foto: Franjo Poljak

– Dosad nismo imali prostor u kojem bi se suvislo mogla odvijati nastava iz tjelesne kulture, a učenici s područja naše općine, trenirali su čak i u dvoranama u obližnjim Križevcima kako bi i dalje osvajali odlične rezultate  na raznim sportskim natjecanjima – rekao je načelnik Poljak. Primjer su mali košarkaši iz osnovne škole.

– Smatram da ovakvim programom županija doprinosi razvoju ruralnih prostora. Znamo da se upravo ruralni prostori demografski degradiraju, no izgradnjom čak i ovakvih infrastruktura dižu se standardi takvih područja – zaključio je Franjo Poljak.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tragedija u Kloštru Podravskom

Bisiklist na kojeg je naletio 39-godišnjak je preminuo, koprivnički tužitelji otvorili istragu

Kako upravo doznajemo, Općinski su državni odvjetnici u Koprivnici otvorili istragu protiv 39-godišnjaka zbog osnovane sumnje da je skrivio...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×