- Oglas -

Kopački rit je nisko područje između Dunava i Drave jedno je od najpoznatijih močvarnih i poplavnih područja u Europi. Prizori močvara i prirodnih kanala, krda jelena i divljih svinja, tisuće ptica tijekom migracije i gniježđenja poznati su u cijelome svijetu.

Ovakvo biološko bogatstvo davno je prepoznato. Stoga je 17 000 hektara Kopačkog rita zaštićeno kao park prirode. Srce parka čini poseban zoološki rezervat od 7 000 hektara. Time se štite životinje, ali još važnije stanište te fenomen plavljenja, nekad smatran kao štetno djelovanje vode. Kopački rit je na Ramsarskom popisu međunarodno važnih močvarnih područja.

Kopački rit je ujedno i izvanredan izlet u istočnu Hrvatsku, u Slavoniju i Baranju,gdje se osim očuvane prirode Kopačkog rita može uživati i u ruralnom okruženju sela s panonskim arhitekturom, kao i bogatim delicijama i vinima.

- Oglas -
Foto: Goran Šafarek

Kopački rit moguće je obići i biciklom, po nasipu. Iako je to sam ruba ovog parka prirode, moguće je vidjeti mnogo toga. Iskreno preporučam izlet u Eko centar Zlatnu Gredu, gdje s emože dobro pojesti, informirati, a služi i kao hostel. Kraj ljeta najbolje je doba za izket, kada šume odjekuju riomjelena.

Scene su snimljene za potrebe filma Rijeke Hrvatske, a uz dozvolu Parka prirode Kopački rit. Zahvaljujem se prije svega nadzornicima koji su omogućili snimanje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime