4 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Izložba i gostovanje Melite Kraus u koprivničkoj Knjižnici
I

Ne propustite

Pozivaju se svi zainteresirani da u izlozima Knjižnice i čitaonice ”Fran Galović” Koprivnica pogledaju neuobičajenu izložbu Melite Kraus te provedu zanimljivu večer s ovom ilustratoricom i likovnom umjetnicom u četvrtak, 15. listopada 2015. u 19 sati u Stručno-znanstvenom odjelu. Povod njezinom gostovanju su dva izdanja Priče o Golemu, o čemu će govoriti dr. sc. Irena Miličić sa Sveučilišta Sjever, a s Melitom Kraus razgovarat će Sanja Švarc-Janjanin, predsjednica Židovske općine u Koprivnici.

Gostovanjem Melite Kraus, ilustratorice i likovne umjetnice iz Bjelovara i predstavljanjem dva izdanja Priče o Golemu u izdanju Malih zvona i Antibarbarusa iz Zagreba u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović” započinje obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige 2015. (15.10.-15.11.). Ujedno se u suradnji sa Židovskom općinom u Koprivnici obilježavaju Dani židovske kulture. Tim povodom se od 5. do 15.10.2015. u izlozima Knjižnice može pogledati izložba slika i grafika Melite Kraus.

Melita Kraus rođena je 1954. u Bjelovaru. Diplomirani je politolog i radi kao profesor etike u srednjoj školi. Slikanjem se bavi od djetinjstva, ali je izlagati počela 1991. godine. Sudjelovala je na više od stotinjak grupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. U posljednjih nekoliko godina osim slikarstvom bavi se pisanjem i ilustriranjem knjiga za djecu.

U jednom od izloga postavljene su originalne grafike autorice koje su sastavni dio slikovnice o Golemu izdanoj u nakladničkoj kući Mala Zvona. Biće iz židovskog folklora, Golem, poslužilo je tijekom stoljeća kao inspiracija brojnim židovskim i nežidovskim autorima. Melita Kraus pripovijeda riječju i slikom svoju verziju priče namijenjenu djeci, te lakim potezima dočarava praški geto, u kojemu u trenutku pogibelji oživljuje mistični Golem. Autoričin likovni izraz, nadahnut elementima židovske tradicije, zajedno s njezinim jednostavnim rečenicama, gradi pomaknutu, nadrealnu atmosferu u kojoj ne manjkaju ni humoristične epizode. Njezina priča o Golemu uokvirena je pričom o dječaku koji se izgubio obilazeći ulice starog Praga s roditeljima te mu zagonetni pripovjedač pokušava pomoći.

Osim grafika mogu se pogledati i slike iz ciklusa o gradu Chemu. U židovskom humoru često se spominje grad Chelm i njegova velika židovska zajednica. Židovi iz Chema poznati su kao „mudraci” koji pronalaze ispravna rješenja koristeći krive metode. Melita Kraus inspirirana je tim pričama te ih je prenjela na slikarsko platno. Iz ciklusa o Chelmu ovdje su izložene tri slike – prva je slika Chelm priča o biserima i perju. Druga slika je prorok Elijahu hrani siromašne za Shabbat (slika sa ribama), a treća slika je Rosh Hashana u Chelmu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

UZBUNE I SLAVLJA U HRVATSKOJ SAHARI

FOTO/VIDEO Anđela Lenhard Antolin predstavila svoju knjigu priča za najmlađe inspiriranu đurđevačkim posebnostima

Anđela Lenhard Antolin, poznata đurđevačka novinarka u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju knjigu priča za djecu "Uzbune i slavlja...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×