7.4 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Izložba „Peščani svojemu Gradu“
I

Ne propustite

U domu “Mladen Markač” u Đurđevcu, na Peskima u nedjelju 21.06.2015. u 18,00 sati po treći put organizirana je u sklopu Manifestacije “Picokijada 2015.” priredba pod nazivom “Peščani svojemu gradu”. Organizatori su bili :Mjesni odbor Peski,Udruga cimbalista Hrvatske, Udruga Žena Peski,Udruga SKUP Đurđevac i Udruga “Peski-Art Đurđevac”.

Svake godine prilikom održavanja ove priredbe Gradu Đurđevcu ostaje nešto u trajno vlasništvo, a ove godine to je velika slika muralnih dimenzija 115 x 215 cm izrađena u domu “Mladen Markač” pod nazivom “Đurđevečki peski” koju su svojemu Gradu izradili članovi Udruge „Peski-Art Đurđevac” Đurđica Franjić, Franjo Mihočka, Petar Petrović, Zdravko Šabarić i Đuro Škurdija.

Organizirana je i zajednička likovna izložba dviju udruga, gostiju „Kloštranske palete” i domaćina „Peski-Art Đurđevac” pod nazivom „Muze iz pijeska”. Predgovor i osvrt izložbi dala je mlada magisrica muzeologije i kroatistike Kristina Peršić, a na izložbi sudjeluje 36 autora sa jednako toliko likovnih uradaka.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su gosti Kulturno umjetničko društvo „Poravec” iz Kloštra Podravskog pod vodstvom voditeljice Anamarije Ružman koji su izveli set podravskih napjeva, a već tradicionalno nastupila je i Udruga cimbalista Hrvatske i pokazali umijeće izrade i sviranja cimbala.

U programu je nastupila i Udruga SKUP Đurđevac čiji su članovi prikazali borbe mačevanja i prezentirali haramijske odore branitelja Grada iz turskog doba koje su sami izradili.

Posjetitelji su mogli vidjeti i mladu odličnu učenicu đurđevačke Gimnazije i članicu KUD-a „Petar Preradović” iz Đurđevca Anju Vujčić koja je nedavno u Slavonskom Brodu na manifestaciji „Brodsko kolo” osvojila prestižnu titulu prve pratilje najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji. Tom prigodom Anja je iznjela svoje impresije sa izbora i pozvala mlade da se uključe u rad Kulturno umjetničkih društava i čuvaju tradicijsku baštinu svojega kraja.

U izlagačkom dijelu priredbe svoje umijeće i kreativnost pokazali su Ljubica Cestar, Pero Cik, Đurđica Franjić, Ivana Hadžija,Marica Lacković, Smiljka Lenhard, Rok Pintar, Nada Sedmak i Zorica Vidaković, a pokazana je i nedavna nagrada Grada Đurđevca Udruzi SKUP, Povelja grada Đurđevca.

Na kraju priredbe Udruga žena Peski, sve nazočne počastila je kolačima,a ova udruga odradila je i najveći dio posla oko pripreme i uređenja, a gosp. Zdravko Majetić počastio je sve vinom.

Program je vodila urednica i voditeljica „Podravskog radija” Danijela Matkov Jurić,a priredba je organizirana uz pomoć Grada Đurđevca i Turističke zajednice Grada Đurđevca, a u protokolarnom dijelu sudjelovali su gosp. Marijan Ružman, predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca i gosp. Mario Fuček, izvršni direktor „Picokijade 2015.” i viši stručni suradnik u uredu Turističke zajednice Grada Đurđevca.

Franjo Mihočka

 

video: Branko Novosel
foto: Mato Zeman, Branko Novosel

 

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

ZAVRŠENA ISTRAGA

Vlasnici tvrtke varali državu, nisu plaćali porez i dizali su lovu za privatne troškove, evo za koliko su oštetili državni proračun

„Varanje države” opet se našlo na meti policijskih istražitelja. Njihovom istragom utvrđeno je da vlasnici jedne tvrtke iz naše...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×