24.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Izložba učeničkih radova Križni put u koprivničkom Muzeju
I

Ne propustite

Izložba učeničkih radova Križni put je realizirana u suradnji triju osnovnih škola Koprivničko-križevačke županije: OŠ „Đuro Ester” iz Koprivnice (akril na platnu), OŠ Fran Koncelak iz Drnja i OŠ Gola (linorezi). Izložbu su organizirali učitelji likovne kulture Mario Dimić, prof. likovne kulture u školama u Drnju i Goli, te Darko Markić, koprivnički akademski slikar i grafičar.

– Radi se o tehnici s kojom su se učenici prvi puta sreli. Radi se o akrilu na platnu. Akril je nova izmišljotina, boja za šire mase. Radi se o nečemu što je slično uljanim bojama ali na bazi vode. Ima sjaj, slika se na platnu, sve isti princip samo je na bazi vode, a ne na bazi ulja.

Učenice su analitičkim promatranjem konkretnih ilustracija križnog puta slikale kolorističkom modulacijom spomenute kompozicije. Cilj je bio postići privid zaobljenosti na plohi čistim bojama gdje se od osvijetljene strane motiva slika toplim a u sjeni hladnim bojama. Tehnikom akrila na platnu, sa kojom su se učenice susrele prvi puta, nastale su zavidno kvalitetne i koloristički moćne slike – rekao je Darko Markić.

Na izložbu se osvrnuo i Mario Dimić.

– Kao učitelju likovne kulture ovo je treća izložba sakralne teme Križnog puta koju organiziram sa učenicima. Ovog puta ostvario sam suradnju sa kolegom Darkom Markićem komparirajući isti sakralni motiv kroz grafičku tehniku linoreza sa slikarstvom. Obzirom da u školi nema grafičke preše, svi linorezi su otisnuti ručno (žlicom) sa Charbonnel bojom za duboki tisak uz prisustvo učenika tako da su po prvi puta u svom školovanju mogli prisustvovati otiskivanju linoreza sa profesionalnom bojom – istaknuo je Dimić.

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Marijan Špoljar također je prokomentirao izložbu:

– Svi smo malo iznenađeni. Očito je dobra didaktička praksa sa jedne strane i nadareni učenici sa druge strane. Napravljen je jedan izbor koji reprezentira sve tri škole i pravi pristup temi. Tema je dakako velika i univerzalna – kazao je Špoljar.

{vsig}kultura/04-2015/krizni-put{/vsig}

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

[eTV] RIJEKE PRAVDE Kandidatkinja HSS-a Kristina Škoda Vajdić: Birajte promjene, učinimo Hrvatsku boljom i pravednijom!

Na listi koalicije Rijeke Pravde u IV. izbornoj jedinici, lista 13. redni broj 4. nalazi se članica Županijske skupštine...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×