7.9 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
iz koprivničkog muzeja

Izložba „Vrata Zvijezde“ na gostovanju u Galeriji Koprivnica
I

Organizatori gostovanja su Muzej grada Koprivnice i Muzeji grada Karlovca, a u Galeriji Koprivnica može se razgledati do 21. kolovoza 2022

Ne propustite

U sklopu međumuzejske razmjene programa u petak, 29. srpnja 2022. u 19 sati u Galeriji Koprivnica otvaramo izložbu „Vrata Zvijezde“. Muzeji grada Karlovca u proteklih su nekoliko godina iznijeli nekoliko novih otkrića, predstavljenih izložbom Vrata Zvijezde, održanom u Karlovcu od travnja 2021. do travnja 2022. Autori su kustosi Matea Galetić i Igor Čulig.

Izložba je koncepcijski zamišljena kao gostujuća što je autorima bila glavna misao vodilja i od presudne važnosti za afirmaciju teme u muzejskim prostorima diljem Hrvatske. Izložba je u sažetom obliku do sredine srpnja gostovala u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu, a Koprivnica je odabrana kao prvo mjesto ukupnog gostovanja zbog Karlovcu bliskog povijesnog nastanka i razvoja .

Riječ je o istraživanjima na pozicijama tzv. Novih vrata koja datiraju od samog početka  gradnje Karlovca (1579.) i o Riječkim vratima koja datiraju iz 1. pol. 19. st. Istovremeno je pregledana bogata nacrtna dokumentacija iz hrvatskih, austrijskih i mađarskih baštinskih ustanova pa je bilo moguće sa sigurnošću determinirati ostatke ne tako davnih ali ipak zaboravljenih građevina!

Najznačajniji nalazi su kaponir (preteča bunkera) sačuvan u Radićevoj ulici i ostaci portala Novih vrata ispred tzv. „Gradske straže“ u istoj toj ulici. Zanimljivo je da je kaponir bio zatrpan ispod suvremene ulice te integriran u sustav vodovoda i kanalizacije, ali nije prepoznat kao vrijedna baština. Što se pak tiče Novih vrata, dosada objavljivani izvori pokazuju samo njihovu stariju formu – bila je to utvrđena građevina sa stožastim krovom, u prizemlju prohodna. Nije bili poznato da su Nova vrata oko polovice 19. stoljeća preoblikovana u reprezentativni portal sa dva klasicistička stuba. Tek je zahvaljujući dosad neobjavljivanom nacrtu iz 1845. bilo moguće utvrditi da su arheolozi otkrili baze ovih stubova i još neke elemente koji potvrđuju realizaciju.

Izložba je koncepcijski zamišljena u dvije cjeline. Prva cjelina daje odgovor na pitanje: znamo li po čemu hodamo? Kroz nacrtnu dokumentaciju s arheoloških iskopavanja, fotografije i snimke, te iscrpne legende koje pokazuju nalaze i stratigrafske odnose pokušavamo odgovoriti na zadano pitanje. Druga cjelina daje odgovor na pitanje: znamo li kako su vrata nekad izgledala? Detaljan prikaz Zvijezde kroz staru nacrtnu dokumentaciju, animirane prikaze gradnje gradskih ulaza i 3D legende/makete također sugeriramo odgovor na pitanje.

Izložbu je financijski podržalo Ministarstvo kulture i medija RH, Karlovačka županija i Grad Karlovac. Organizatori gostovanja su Muzej grada Koprivnice i Muzeji grada Karlovca, a u Galeriji Koprivnica može se razgledati do 21. kolovoza 2022.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kulturno događanje

FOTO/VIDEO Brojni ljubitelji umjetnosti došli na otvorenje izložbe Stjepana Kečkeša u Virju, evo kako je bilo

Stjepan Kečkeš, slikar iz Virja, posebna je pojava naivnog slikarstva. To je i jedan od povoda zašto je u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×